Kosovo otvara Kancelariju u Grčkoj

Kosovo će uskoro otvoriti svoju kancelariju u Grčkoj. Iako buduće diplomatsko predstavništvo u ovoj državi – jednoj od preostalih pet članica EU koje već osmu godinu ne priznaju kosovsku nezavisnost – nije nazvano i ambasada, Kosovo će moći da bira da li će ga imati u Solunu, ili Atini. Kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači i njegov grčki kolega, Nikolaus Kocias, sastali su se juče u Prištini, a poseta je sa obe strane ocenjena i kao prva bilateralna poseta jednog šefa grčke diplomatije Kosovu. Poseta Kociasa Kosovu je posebno važna, jer je Grčka jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala Kosovo i jedna od najtradicionalnijih prijatelja Srbije i dosadašnji sused. Ipak, jedina je od njih koja priznaje kosovska dokumenta. Kocias se sastao i sa kosovskim premijerom, Isom Mustafom, a tokom ovog sastanka, poruke grčkog ministra bile su slične onima sa Tačijem. Van zvaničnog protokola, Kocias je sa Tačijem popio i kafu u jednom od prištinskih kafića.

"Pozvao sam gospodina Tačija da dođe u Atinu. Čekamo ga. Doneli smo odluku da formiramo kancelariju Kosova u Atini. Naš predlog je bio gde god volite – Solun, ili Atina i vidim da gospodin Tači voli Atinu i da mu se sviđa," rekao je grčki ministar nakon ovog sastanka, potvrđeno je i iz grčkog ministarstva spoljnih poslova.

Posle sedam godina nepriznavanja Kosova kao nezavisne države, a u jeku ozbiljnih sopstvenih problema u komunikaciji sa EU i ekonomske krize, usled čega se ova zemlja već duže nalazi u fokusu međunarodne pažnje, Kocias je rekao: 

"Mi podržavamo Kosovo kako bi ojačali saradnju sa evroatlanskim strukturama i institucijama. Mi smo prva zemlja Balkanskog regiona koja se pridružila NATO-u, a onda i Evropskoj uniji. Tako da imamo ekspertizu, mi imamo kapaciteta i mi možemo da pomognemo kad god da se to od nas zatraži."

Tači: Kosovo izgradilo veoma dobre odnose sa susedima; grčki ambasadori doprineli i nastavljaju da doprinose napredovanju Kosova

Seljimi: Grčka će podržati Kosovo da postane član UNESCO-a i Interpola

"Grčki ministar spoljnih poslova Nikolaos Kocias: Podržaćemo Kosovo da postane član UNESCO-a i Interpola." objavio je na svom Twitter-u zamenik ministra spolnih poslova Kosova, Petrit Seljimi.


Tači na Fejsbuku: Prva bilateralna poseta grčkog ministra spoljnih poslova Kosovu – "jasan dokaz razvoja odnosa između naše dve zemlje"

"Danas sam se sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke, Nikolaosom Kociasom. Razgovarao sam sa svojim grčkim kolegom o evropskim integracijama, za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama gde Grčka u EU drži pragmatičan pristup, kao i za brzo otvaranje Kancelarije Kosova u Atini. Njegova poseta Kosovu – prva bilateralna poseta jednog šefa grčke diplomatije našoj zemlji, jasan je dokaz razvoja odnosa između naše dve zemlje, koji su napredovali iz godine u godinu," napisao je juče Tači na svom zvaničnom Fejsbuk profilu. 

 

Vest da će Kosovo otvoriti svoje predstavništvo u Grčkoj potvrđena je prvobitno u Prištini.

"Grčki ministar inostranih poslova Kocias je naglasio da se očekuje brzo otvaranje kancelarije Kosova u Atini za dobrobit jačanja ekonomike saradnje između dveju zemalja," navode se Kociasove reči u saopštenju za štampu kosovskog minsitarstva spoljnih poslova.

"Kosovo je već konsolidovana država koja je izgradila veoma dobre odnose sa susednim zemljama u regionu. Očekujemo da ćemo uskoro ustanoviti ugovorne odnose sa institucijama EU, potpisivajući SSP i uz pozitivne preporuke za liberalizaciju viznog režima. S druge strane, na globalnom nivou, Kosovo ostaje aktivan član svetske koalicije protiv terorizma i ekstremizma," rekao je Tači.

U Prištini se dodaje i da su se Tači i Kocias osvrnuli na bilateralne odnose u kojima su grčki ambasadori "doprineli i nastavljaju da doprinose napredovanju Kosova".

"Grčka je podržala i će nastaviti podržavati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama," rekao je grčki ministar.

U saopštenju iz Kancelarije kosovskog premijera je istaknuto je da je grčki ministar u susretu sa Mustafom "naglasio podršku Grčke za proces učlanjenja Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i bezbednost, izražavajući uverenje da će ovi procesi doprineti stabilnosti u regionu."


Tači i Kocias na kafi u Prištini

Više kosovskih medija je prenelo i fotografiju Tačija i Kociasa u jednom od kafea u Prištini. Oni navode da je Tači uspeo da ubedi svog kolegu da mu, uprkos zgusnutom rasporedu, pokaže centar Prištine, napravivši pauzu za kafu u "jednom od pabova u Prištini."

Foto: GazetaExpress


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.