Iz besede oca Save: Da oprostimo, pamtimo, ne da zlopamtimo. Da živimo dostojno


Naše je da oprostimo i da pamtimo, ali ne da zlopamtimo, poručio je juče u Goraždevcu iguman Visokih Dečana Sava Janjić, na obeležavanju 16-godišnjice ubistva dečaka Panta Dakića i Ivana Jovovića. Hrišćane je pozvao da istraju u veri, običajima i predanjima koji su ih kroz vekove održali na Kosovu i Metohiji, kazao je. „Sve sile sveta nemoćne su da nas sačuvaju ako nemamo veru“, poručio je.

Iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava, služio je juče u Hramu presvete Bogorodice u Goraždevcu parastos dečacima ubijenim u rafalnoj paljbi dok su se kupali na reci Bistrici.

„Uzeti su kao najlepši plod u svom detinjstvu. Nikada neću zaboraviti kada sam video to mesto zločina gde su se videli krv, patičice i njihova odeća. Hvala Bogu, neki su se i oporavili i hvala Bogu da nije bilo više žrtava“, kazao je na početku svoje besede otac Sava.

Ubice nisu pronađene, a istraga je obustavljena 2010. godine. Sredinom i krajem 2015. godine, na Goraždevac su izvršena još dva gotovo identična napada, srećom bez žrtava. Ni počinioci ovih napada nisu pronađeni.

Otac Sava Janjić pozvao je okupljene u goraždevačkoj crkvi da ne osećaju gorčinu prema onima koji su činili zločine, ne samo u vremenu rata, već i u vremenu mira.

„Oni će zasigurno odgovarati, ako ne pred sudom čovečijim, sigurno pred sudom Božijim. Prepustimo mi to Gospodu i pomolimo se da im Gospod da pokajanja, da bi i oni u poslednjem trenutku se pokajali i dobili oproštaj od Gospoda. Naše jeste da oprostimo, ali naše jeste i da pamtimo, ali ne da zlopamtimo, da pamtimo molitveno sećajući se onih koji su postradali“, preneo je poruku pomirenja.

Na šesnaestu godišnjicu zločina otac Sava je uputio ipak i poruku utehe.

„Uz svu tugu i bol, sećanje na nevinopostradale, Ivana i Pantu, i na sve ostale koji su ovde postradali, znane i neznane, čija imena samo Bog zna, radujemo se istovremeno i blagodarimo Gospodu što nas nije zaboravio, što nas nije ostavio“.

„Da budemo dostojni i živimo dostojno, da budemo dostojni imena Hristovog, da živimo u miru i da se objedinimo u veri i svesti da smo deca Svetog Save“, kazao je apelujući na prevladavanje svih razlika.

„Ako izgubimo tu veru, ništa nas neće sačuvati, jer sve sile sveta nemoćne su da nas sačuvaju ukoliko nemamo tu veru. To je vera koja je održala i ovo selo kroz vekove osmanske vlasti, to je vera koja je sačuvala brojne naše vernike i severno i južno od Ibra, širom Kosova i Metohije. To je vera koja je sačuvala i preostale Srbe u Krajini i na svim stratištima gde je naš narod stradao“, naglasio je iguman Visokih Dečana.

Na Kosovu mir srpski narod može da postigne jedino istrajavanjem u veri i očuvanjem domova i predanja, kao i okupljanjem oko svetinja.

„Da ostanemo koliko je god to moguće verno svedočeći svoju veru i Gospod će nam podariti mir, mir pre svega u našoj duši, mir koji se ne može steći nikakvim materijalnim bogatstvima, moći i slavom koji su prolazni, osim mira, koji se ne zadobija nikakvim zemaljskim sredstvima“.

Čak i onda kada pojedincima ne izgleda onako kako su očekivali, srpski narod koji veruje u Hrista treba da zna i veruje da on svakom daje ono što je za njega najbolje, te da je u njemu i njegovom carstvu istinska radost i otadžbina.

„To carstvo počinje ovde u našim srcima, kada oprostimo prvo jedni drugima, kada se izmirimo jedni sa drugima, a tome nas uče i naši novomučenici, Panto i Ivan, otac Stefan i Hariton – koji su život svoj položili za veru svedočeći istinu“, kazao je otac Sava podsetivši i na otmicu i brutalna ubistva pravoslavnih monaha u Metohiji neposredno nakon rata.

Sa dečanskim arhimandritom pomen je služio još jedan iguman, omiljen u srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, otac Ilarion iz manastira Draganac, nekada i sam dečanski monah.

Povezani članci:

Šesnaest godina od zločina na Bistrici, obeležavanje u Goraždevcu i Beogradu

Bez spomen ploče ubijenoj deci na Pećkoj Bistrici, porodice se nisu složile

U šta se danas pretvorio Goraždevac?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.