Bez spomen ploče ubijenoj deci na Pećkoj Bistrici, porodice se nisu složile

 

Goraždevac obeležavanje - Sava Janjić
Foto: Eparhija Raško-prizrenska

Zbog toga što se porodice ubijene dece u Goraždevcu nisu složile, odustalo se od postavljanja spomen ploče na reci Bistrici. U toku je parastos ubijenoj deci u Goraždevcu – Ivanu Jovoviću (19) i dvanestogodišnjem Panti Dakiću, a služi iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić uz sasluženje igumana manastira Draganac, oca Ilariona. 

„Uzeti su kao najlepši plod u svom detinjstvu. Nikada neću zaboraviti kada sam video to mesto zločina gde su se videli krv, patike i njihova odeća. Hvala Bogu, neki su se i oporavili i hvala Bogu da nije bilo više žrtava“, kazao je na početku svoje besede otac Sava.

Danas se obeležava 16-godišnjica zločina na Pećkoj Bistrici.

Vera će nas očuvati

Kaže da se uz tugu, bol i sećanje na sve nevino postradale, istovremeno i „raduje Gospodu što nas nije ostavio i nije nas zaboravio“.

„I kao da čujemo pesmu da budemo dostojni i da živimo u miru i slozi, koji nas je vekovima okupljao. To je naša vera koja će nas očuvati, jer ako izgubimo veru, ništa nas neće sačuvati. To je vera koja je sačuvala i ovo selo kroz vekove, Srbe širom KiM, na svim stratištima na kojima je naš narod stradao. Svi koji su činili zločine će sigurno odgovarati ako ne pred sudom čovečijim, sigurno pred sudom božijim“, kazao je arhimandrit Janjić.

Goraždevac obeležavanje - Sava Janjić
Foto: Eparhija Raško-prizrenska

 

Protest porodica

Pred obeležavanje 16 godina od ovog etnički motivisanog zločina, srpsko rukovodstvo opštine Peć uz Kancelariju za KiM najavilo je prethodno postavljanje i osveštenje spomen ploče ubijenim dečacima na Bistrici. Kancelarija za KiM je takođe najavila i dolazak pomoćnika direktora Zorana Bojovića. Međutim, sinoć se oglasila sestra ubijenog Dakića i obavestila javnost da porodice nisu dale pristanak, štaviše – da nisu ni bile obaveštene.

„Opština Peć je sutra, na dan kada su moj brat Panto Dakić i Ivan Jovović poginuli, planirala da bez dozvole i uopšte obaveštenja porodica Jovović i Dakić, hteli da na lukav način da postave spomenik na Bistrici, na mesto gde naše porodice boli srce, a njih ništa. Da osveštaju opet bez dozvole. Pa svako ko je u mogućnosti da podeli, da javnost zna da ni porodica Jovović, ni porodica Dakić to nisu odobrili. Za vas je ime Bistrica reka, za nas je reka boli i tuge“, poručila je sestra poginulog dečaka.

Ovo je trebalo da piše na spomen ploči koja nije postavljena

“Srbine na ovom mestu stradanja i bola priseti se naše dece Pantelije Dakića i Ivana Jovovića! Dok god teče Bistrica, pamti njihove osmehe i mržnju koja ih je odnela  13. avgusta 2003. godine! Srpski narod Panteliji Dakiću i Ivanu Jovoviću 13. avgusta 2019.godine“, je tekst koji je trebalo da bude ispisan na spomen ploči, a prenosi Radio Goraždevac.

Dimitrijević: Ideja potekla od Kancelarije za KiM, nismo hteli bez pristanka porodica

Predsednik privremenog organa opštine Peć u Goraždevcu, Miloš Dimitrijević, potvrdio je jutros za “Naše Jutro”, koji se emituje na Radio Goraždevcu i RTV Kim, da se upravo zbog neslaganja porodica ubijenih dečaka, odustalo od spomen ploče na obali Pećke Bistrice.

“Ovo što se desilo poslednjih dana, ja sam bio u Bijeljini, ideja je potekla od kancelarije za Kosovo i Metohiju. Mi smo obavestili sveštenika i on je otišao kod porodica a ja sam razgovarao sa Vladikom Teodosijem u Osojanu, što je sa njegove strane naišlo na odobrenje. U nedelju uveče sam otišao sa članom privremenog organa Rankom Zdravkovićem kod roditelja dece sa ovim predlogom, gde roditelji nisu prihvatili tu ideju. Razumemo njihov bol i nismo hteli da tablu postavimo mimo njihove volje”, kaže Dimitrijević.

On je rekao da ne zna šta su porodice razgovarale sa lokalnim sveštenikom.

“Sta je sveštenik rekao njima ne znam, ja znam šta su nama rekli i mi to poštujemo. Ono što piše po Fejsbuk stranicama da smo hteli na lukav način postavimo ploču nije istina, mada i to mogu da razumem, niti smo želeli da to uradimo bez njihovog pristanka, jer nemamo prava na to” rekao je Dimitrijević.

Miloš Dimitrijević
Foto: Radio Goraždevac

I pre dve godine pojedini članovi porodica ubijenih dečaka su bili nezadovoljni odnosom vlasti prema ovom slučaju. Spasoje (Paja) Dakić, brat od strica ubijenog Pante Dakića, je tokom tadašnjeg obeležavanja sećanja na ovu tragedju, sa negodovanjem reagovao na obraćanje direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, kod spomenika žrtvama a posle toga je na groblju – i medijima preneo sličnu poruku.

Obeležavanje šesnaestogodišnjice i u Beogradu

Godišnjica ovog zločina obeležava se i u Beogradu, u 12:44 sati, u spomen sobi „Kosmetske žrtve“ u palati „Beograd“. Događaj organizuje Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, a prisustvovaće mu pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

Panta Dakić i Ivan Jovović ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003, rafalom, dok su se na letnjem raspustu kupali u seoskoj reci Bistrici sa drugom decom. Teško je ranjeno još četvoro dece. Ubice nisu pronađene, a istraga je obustavljena 2010. godine. Sredinom i krajem 2015. godine, na ovo selo izvršena su još dva gotovo identična napada, srećom bez žrtava. Počinioci nisu nikada pronađeni.

Na Goraždevac je i 2015. godine u dva navrata, 9. jula, odnosno 7. decembraiz teškog automatskog oružja pucano, a spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju i deci stradaloj na Bistrici, koji se nalazi u centru Goraždevca, zapaljen je i rušen. Napad u decembru osudili su srpski zvaničnicimeđunarodni i kosovski. 

U Goraždevcu je u februaru 2016. postavljen obnovljeni spomenik žrtvama NATO bombardovanja i dvojici dečaka stradalih na Bistrici koji je porušen u napadu početkom decembra 2015. godine. Kako je tada naveo RTS, spomenik je obnovila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.