MONT: „Severna Mitrovica ima pravo da ulaže u zgradu univerziteta bez naše saglasnosti“

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT) Kosova oglasilo se u vezi sa početkom radova na izgradnji paralelne univerzitetske zgrade u opštini Severna Mitrovica sredstvima iz Srbije. U odgovoru za Kohu navode da specijalni status koji opština uživa u zakonodavstvu omogućava joj da investira u univerzitetsku infrastrukturu.

MONT je zatražilo da se rešenje za nelegitimno funkcionisanje univerziteta nađe u dijalogu sa kosovskim Srbima. Stručnjaci za obrazovanje rešenje vide u dijalogu između Kosova i Srbije.

Drugi radni dan za realizaciju sledećeg projekta Srbije na severu Republike Kosovo nastavljen je nesmetano.

Mašine su napredovale na rušenju stare školske zgrade „Branko Radičević“ u severnoj opštini Mitrovica, kako bi napravile mesto za novu zgradu univerziteta pod nazivom „Univerzitet u Prištini „.

Na pitanje Kohe o ovome, MONT je odgovorilo da zakoni na Kosovu pružaju poseban status ovom univerzitetu.

Samim tim, prema ministarstvu, opština ima pravo da ulaže u univerzitetsku infrastrukturu bez potrebe za posebnom saglasnošću MP-a.

Međutim, ministarstvo smatra funkcionisanje univerziteta nelegitimnim i zahteva da se ovo pitanje reši razgovorom sa zajednicom kosovskih Srba.

„Zakoni na Kosovu pružaju poseban status Univerzitetu Severne Mitrovice. Ovim univerzitetom upravlja opština Severna Mitrovica koja ima pravo da ulaže u svoju infrastrukturu i za to nije potrebna posebna saglasnost MP-a. U međuvremenu, funkcionisanje ovog univerziteta nije legitimno, jer nije izradio statut u skladu sa zakonima Republike Kosovo niti ga je akreditovala Kosovska agencija za akreditaciju. Iz tog razloga, ovaj univerzitet se ne finansira iz budžeta Republike Kosovo. Ministarstvo smatra da bi se pitanje Univerziteta u Severnoj Mitrovici trebalo rešavati kroz dijalog sa srpskom zajednicom na Kosovu, u okviru pronalaženja rešenja za status obrazovanja na srpskom jeziku i u skladu sa Ustavom i zakonima Republika Kosovo“, navodi se u odgovoru.

Član 14. Zakona o opštinskom obrazovanju daje nadležnost opštini Severna Mitrovica za visoko obrazovanje. Tačka „f“ ovog člana omogućava opštini da univerzitetu obezbedi objekte i sredstva za njegove aktivnosti iz kosovskog budžeta.

Međutim, ovaj zakon takođe dozvoljava sredstva za univerzitet i iz srpskog budžeta, istovremeno zahtevajući da se ona objave u skladu sa kosovskim zakonima.

Prema najavi takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, petospratnica Univerziteta biće izgrađena u blizini Bošnjačke mahale na površini od 10 hiljada 500 kvadratnih metara.

U ovom objektu koji finansira Srbija, planirano je smeštanje filijala Fakulteta za matematiku, ekonomiju, pravo, prirodne nauke i ono što srpska država naziva Rektorat.

Institut EdGuard, koji se bavi pitanjima obrazovanja, ističe nemar države u rešavanju paralelnog funkcionisanja obrazovnih institucija u opštinama sa srpskom većinom.

Kao rešenje, direktor ovog instituta, Rinor Ćehaja (Qehaja), diskusiju o ovom pitanju vidi u dijalogu između Kosova i Srbije.

„Ono što se na kraju može razmotriti je da se revizijom Zakona o visokom obrazovanju odredi bilo koji drugi status ovih institucija, status koji nam takođe garantuje njihovo uključivanje u proces akreditacije, ali i kao administrativni deo institucija visokog obrazovanja u zemlji “, rekao je Ćehaja.

Univerzitet na severu, za koji se procenjuje da ima preko 7000 studenata, nije jedini koji deluje van kosovskog obrazovnog sistema. Čitava mreža obrazovanja na srpskom jeziku ne sarađuje sa kosovskim institucijama.

Pored izgradnje zgrade za Univerzitet, kvart „Sunčana dolina“ u Zvečanu i objekti za stanovanje u Severnoj Mitrovici, neki su od ilegalnih projekata Srbije na teritoriji Republike Kosovo.

Povezane vesti: 

Započeto rušenje starog Branka Radičevića i izgradnja nove zgrade Univerziteta

PO Kosovska Mitrovica: Počinje priprema terena za izgradnju zgrade UniverzitetaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.