Komandant KFOR u BG, Mojsilović zabrinut jer pojedine članice Alijanse podržavaju KBS

Mojsilović Ristuća
FOTO: Vojska Srbije

Komandant KFOR-a general-major, Anđelo Mikele Ristuća, sastao se danas sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem u Beogradu.

U toku razgovora, dotakli su se teme o situaciji na KiM i aktivnostima koje KFOR preduzima radi očuvanja mira i stabilnosti na Kosovu, saopštili su iz Vojske Srbije.

„U skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, KFOR jedini legitimni bezbednosni akter u pokrajini, i kao takav je dužan da prvi reaguje u slučaju narušavanja bezbednosti na Kosovu i Metohiji“, istakao je general Mojsilović.

Takođe je naglasio da jednostrani potezi Prištine ne doprinose smirivanju situacije na terenu i izrazio zabrinutost, jer im, kako je kazao, pojedine zemlje čiji se kontingenti nalaze u sastavu KFOR-a pružaju pomoć u razvoju KBS-a.

Mojsilović je ujedno čestitao Ristući postavljanje na dužnost komandanta, te je izrazio nadu da će se nastaviti profesionalna saradnja između Vojske Srbije i KFOR-a.

Iz KFOR-a se do sada nisu oglašavali povodom ovog sastanka.

Podsetimo, general-major Ristuća, juče se sastao i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Za vreme razgovora sa premijerom, Ristuća je istakao da će KFOR nastaviti da deluje kao nepristrasan akter, fokusiran na obezbeđivaje sigurne i bezbedne okoline, slobode kretanja građana na Kosovu, ali i da će činiti sve kako bi obezbedili sigurno okruženje za napredak dijaloga Beograda i Prištine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.