CEFTA sastanak u Prištini: Nakon izlaganja Srbije, sastanak napustile delegacije Prištine i Albanije

CEFTA
CEFTA

Predstavnici Kosova i Albanije napustili su danas redovni sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, čime se izgubio kvorum za nastavak sastanka.

Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji UNMIК-a i КFOR-a i uputili se ka centralnoj Srbiji, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kosovski mediji za sada različito izveštavaju o dešavanjima na petnaestominutnom sastanku CEFTA-e danas u Prištini. Dok veriu.info prenosi da je u emisiji na T7 televiziji, ministar trgovine objasnio da je prištinska delegacija napustila sastanak zato što je predstavnik Vlade Srbije, uprkos upozorenju da treba da koristi ustavom definisanu odrednicu za Kosovo – „Republika Kosovo“ ipak koristio odrednicu „Kosovo i Metohija“. S druge strane, prištinska KOHA javlja da je prištinska i albanska delegacija napustila sastanak zato što su se protivili insistiranju Srbije da sastankom predsedava UNMIK.

U saopštenju se kaže da su predstavnici Vlade Srbije prisustvovali danas redovnom sastanku Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, poštujući mehanizam i procedure CEFTA.

„Uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIК, kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezolucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIК i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rešimo ovo pitanje,“ navedeno je u saopštenju.

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da Beograd očekuje da Priština odmah povuče „radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak su napustili predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega je UNMIК nastavio da predsedava sastankom, koji je potom napustila i delegacija Albanije, čime se izgubio kvorum za nastavak sastanka.

„Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema,“ navedeno je saopštenju.

Svoju zabrinutost ranije je iskazao i Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef UNMIК, Zahir Tanin.

„Što se tiče tarifa koje su postavljene na srpsku i bosansku robu, takve radnje predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i trebalo bi da budu povučene,“ kazao je tada Tanin i pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.

Republika Srbija je, kako je istaknuto, ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.