Mogerini: Članstvo Srbije u EU uz reforme i normalizaciju odnosa sa Kosovom

"Predsednik Vučić zna, kao i lideri u regionu – da u najvećoj meri od Srbije zavisi kada će odrediti datum pristupanja Evropskoj uniji. Članstvo će doći sa reformama i sa normalizacijom odnosa sa Kosovom. Oboje želimo Srbiju u Evropskoj uniji. Srpsko rukovodstvo ja ambiciozno, pa smo i mi" – poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednostu, Federika Mogerini, u intervjuu za europeanwesternbalkans, uoči samita lidera Zapadnog Balkana u Trstu.

Europeanwesternbalkans: Brisel često hvali reforme u regionu. Međutim, brojni indeksi pokazuju da demokratski standardi u državama Zapadnog Balkana imaju tendenciju opadanja. Zašto postoji utisak da Brisel okreće glavu od ovih pitanja?

"Region je ostvario napredak koji je bio nezamisliv pre samo par godina. Nikada se neću stideti da kažem da posao još uvek nije završen – mora da se nastavi, a reforme moraju da donose mnogo više. Ali ću uvek slaviti svaki korak u tom pravcu, svaku reformu koja učini političko rukovodstvo više odgovornim, koja se bori protiv korupcije, koja čini sudstvo efikasnijim i transparentnijim. Oni koji treba da vide konkretne boljitke su građani, posebno mladi. To je odgovornost lidera regiona i ona mora biti pre svega drugog," odgovorila je Mogerini.

Odgovarajući na pitanje kako vidi budućnost dijaloga Beograda i Prištine, uz podsećanje da je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da očekuje da će dijalog uskoro biti okončan "istorijskim dogovorom između Srbije i Kosova", Mogerini odgovara da "dobra doza optimizma i posvećenosti uvek može da doprinese dijalogu".

Podseća i da se prošle nedelje sastala u Briselu sa Vučićem i Tačijem i da su se složili da se počne sa novom fazom dijaloga između Beograda i Prištine ka "punoj normalizaciji odnosa".

"Saglasili smo se i o važnosti primene postignutih dogovora iz dijaloga bez odlaganja. Ovo je bila veoma intenzivna godina za odnose između Beograda i Prištine: pre samo nekoliko meseci situacija je bila napeta, ali danas vidimo novu i jedinstvenu mogućnost za pomirenje. Kada postoji politička volja da se krene napred, uvek postoji prostor za optimizam," dodala je ona.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost govorila je i današnjem samitu u Trstu, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, za koji kaže da ima cilj da uveze Zapadni Balkan u EU.

"Samit u Trstu nije odvojen od svega, već je ključni deo našeg šireg angažmana sa regionom. Ovaj angažman je nedavno doveo do početka nove faze u dijalogu između Beograda i Prištine, do aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, do važnih reformi u zapadnobalkanskoj šestorci," navodi ona.

Evropska unija najsnažniji partner balkanskih naroda dok rade na miru, rastu i demokratiji u svojim zemljama, zaključila je Mogerini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.