Moćno veče muzike: od klasičnog džeza, preko fuzije esid džeza, fanka i soula, do RnB!

Pregled prve večeri "North City Jazz&Blues Festival Kosovska Mitrovica"

Specijalno za KoSSev piše: Ljubiša Baščarević (muzičar, organizator festivala) 

Nakon vrlo dobre najave u četvrtak u klubu "Soho" u Mitrovici, North City džez i bluz karavan preselio se u petak u Dom kulture u Zvečanu. Prvo veče glavnog programa donelo je tri odlična, žanrovski raznovrsna koncerta, pruživši potpuni doživljaj prisutnim ljubiteljima muzičke kulture.  

Program je otvorio “Jazz Mikan Trio” iz San Dijega (SAD), predvođen vrsnim klaviristom, Mikanom Zlatkovićem, umetnikom sa ovih prostora, koji je nakon višegodišnjeg rada sa Big bendom Radio televizija Beograd, svoju produktivnu karijeru nastavio na američkoj zapadnoj obali. Mikanova savršena sviračka tehnika i raskošan talenat, podsetili su na njegov briljantan nastup na ovom festivalu 2007.godine.

Povezani članci:

Piter Brnstin: "Slušajte bolje, otvorite svoje uši za nove zvuke!"

"Keep having your ears better, keep opening your ears for new sounds!"

Virtuozna džez gitara Brnstina, Rej Von i Hendriks na Fazijevoj gitari, garažni rok DLM

Detroit R'n'B sounds played in Zvecan tonight

R'n'B zvuci Detroita večeras u Zvečanu

Zvanično otvoren 12. džez i bluz međunarodni festival "North City" u Kosovskoj Mitrovici 

Nedelja muzike na Severu Kosova za ugroženo stanovništvo

Kombinacijom više pravaca klasičnog dzeza, be bopa, swinga i latino ritmova, ovaj trio je na najbolji način najavio veče dobre muzike i druženja sa vrhunskim umetnicima. Mala, ali veoma uigrana postava, dostojno je reprezentovala autentični džez izraz zapadne obale SAD. Prava atrakcija na bini bila je fenomenalna kontrabasistkinja i pevačica Katharine Marie Thiroux, koja je oduševila publiku virtouznim improvizacijama na kontrabasu, uz istovremene veoma zahtevne  vokalne deonice, otpevane sa neviđenom lakoćom i smirujuće prijatnom bojom glasa.

Kulminacija nastupa ovog sastava bio je izlazak na binu gitariste Petra Rakića, doajena muzičkog stvaralaštva iz Mitrovice, a što je podsetilo one malo vremešnije posetioce na neka dobra stara vremena, kada su Mikan i Pera postavljali temelje dzez kulture na ovim prostorima. Frenetičan, dugotrajan aplauz na kraju jednosatnog performansa, najbolje opisuje kakav su utisak ostavili na sve prisutne u sali članovi postave, koja svoju inspiraciju najviše crpi iz realnih situacija slobodne svirke na stejdžu.

Temperatura u sali počela je postepeno da raste kada su na binu izašli članovi benda  Michael Cuvillion Arte Funk Project, seksteta koji čine veoma mladi, ali izuzuetno nadareni muzičari iz Francuske, predvođeni saksofonistom Michael Cuvillion-om, koji se na projektu potpisuje kao kompozitor i aranžer. Pojačan vrhunskim trombonistom, sjajno uvežbanom ritam sekcijom i klaviristom, ovaj umetnik donosi veoma modernu fuziju esid džeza, fanka i soula prepunu harmonije, promene ritma i efektnih unisona.

Poseban pečat nastupu ovog sastava dala je pevačica Julia Charler svojim veoma toplim vokalom koji se na momente u potpunosti stapao sa instrumentalima, stvarajaći veoma prijatan audio ambijent za publiku. Veoma jak utisak na posetioce bio je u poslednjem delu koncerta ovog seksteta, kada je nakon prelepe soul balade, odsviran instrumental sa furioznom promenom ritmova, koji je rezimirao odličan performans gostiju iz Francuske. Osim sjajne svirke, ovaj bend je imao i veoma autentičan scenski nastup.

Naravno, na kraju zvaničnog programa prve festivalske večeri dolazi do kulminacije atmosfere i interakcije publike i umetnika. Hedlajnerka festivala, Thornetta Davis podigla je na noge sve ljude u sali svojim moćnim R’n’B (rhythm and blues) vokalom koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Odlično vladanje scenom, naglašen leadership, originalan ples i direktna komunikacija sa publikom, osvojili su simpatije prisutnih i pokazali zašto je Thornetta kraljica bluza u Detroitu. Kamerna sala Doma kulture u Zvečanu pretvorila se u plesni podijum za ljude svih generacija. Sjajna vokalna interpretacija gošće iz Detroita imala je odličan back up u ritam sekciji koju su činili Miodrag Radović i Zoran Petrović, dok su hammond i gitara povremeno donosili miris BB Kinga i davali specifičan zvučni dekor performansu ovog benda. Na kraju nastupa, Thornetta biva ispraćena gromoglasnim aplauzom i ovacijama prezadovoljne publike koja se zajedno sa učesnicima preselila u Rok školu u Mitrovici, gde je nastavljeno druženje uz jam session sve do svanuća.    

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.