Gradonačelnici na KiM: Ne postoje uslovi za učešće Srba na kosovskim izborima

CIK krši Zakon o opštim izborima i smanjuje prava srpskog naroda i ostalih nealbanskih zajednica na Kosovu uvođenjem novih pravila o određivanju broja osvojenih mandata u kosovskom parlamentu na osnovu izbornog rezultata. Takođe ne postoje uslovi za učešće srpske zajednice na predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima, s obzirom na to da kosovske institucije krše osnovne pricipe demokratije i evropskih vrednosti, a posledice neučešća Srba na predstojećim izborima bile bi nesagledive i dovele bi u pitanje sprovođenje sporazuma iz Brisela, istakli su u zajedničkom saopštenju za štampu gradonačelnici sedam srpskih opština na Kosovu – Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Parteša, Raniluga i Klokota.
 
"Stav CIK-a kojim se uvode nova pravila određivanja broja osvojenih mandata na osnovu rezultata ostvarenog na izborima, predstavlja čist primer kršenja Zakona o opštim izborima na Kosovu i Metohiji, kao i indirektnog smanjivanja prava srpskog naroda i ostalih nealbanskih zajednica. Argument u kojem se manji broj mandata za Srbe vezuje sa ukidanjem prava na rezervisana mesta, što je ustavna odredba koja nam je takođe uskraćena zbog političe ucene je čista zamena teza kojom Priština pokušava da prikrije kršenje sopstvenih Zakona," navedeno je u saopštenju.
 
U saopštenju se navodi da se  institucije i sistem vrednosti ne uspostavljaju isticanjem simbola na svakom dokumentu, ravnoj površini, pa i glasačkom listiću, već se to radi poštovanjem Zakona i osnovnih prava koja su ustanovljena u sistemu evropskih vrednosti kojima teže svi narodi, te da s obzirom na ovakav pristup – kršenje osnovnih principa demokratije, ne postoje uslovi za učešće srpske zajednice na kosovskim parlamentarnim zborima. 
 
"S obzirom na ovakav pristup kršenja osnovnih pricipa demokratije i evropskih vrednosti, smatramo da idalje ne postoje uslovi za učešće srpskog naroda na predstojećim izborima do kojih je ostalo samo 7 dana," stoji u saopštenju. Istovremeno se poziva međunarodna zajednica da se aktivnije uključi u razrešenje problema koji su, kako je naglašeno, preduslov učešća srpskog naroda i nealbanskih zajednica u političkom životu Kosova i Metohije, te da bi posledice neučešće srpske zajednice u parlamentarnim izborima bile nesagledive.  
 
"Posledice neučešća srpskog naroda na predstojećim izborima bile bi nesagledive u smislu neuspeha demokratije, a dovele bi u pitanje i sprovođenje sporazuma iz Brisela. Apelujemo ponovo na sve relevantne faktore da izbegnemo situaciju koja od nikoga neće napraviti pobednika, dok će srpski narod koji stoji iza svih naših odluka, opet biti uskraćen za normalan i pravičan život," navodi se u saopštenju sedam gradonačelnika.
 
Gradonačelnici četiri severne opštine su pre samo tri dana zamrzli predizborne aktivnosti usled navodne promene odluke CIK-a koja se odnosi na sastav biračkih odbora, a donesene u suprotnosti sa etničkim sastavom stanovništva u severnim opštinama, kao i na sastav biračkih spiskova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.