Mitić: Tenzije postoje, građani uplašeni i zbunjeni

Poseta Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka nije dala odgovore na pitanja šta će se desiti 1. septembra na severu Kosova, kaže novinar portala KoSSev Ivan Mitić.

„Mi i dalje nemamo dovoljno detalja o tome šta se konkretno radi, kakvi su predlozi, već samo da rade na tome da se pronađe kompromis i da ne bude nikakvog nasilja 1. septembra“, kazao je novinar nakon posete Lajčaka i Eskobara opštini Severna Mitrovica.

Mitić podseća da su se dvojica međunarodnih zvaničnika ipak obratila medijima koji su strpljivo čekali završetak sastanka u Severnoj Mitrovici, dok to nije bio slučaj sa predstavnicima opština na Severu i predsednika Srpske liste Gorana Rakića.

Govoreći o atmosferi na severu Kosova, Mitić ističe da tenzije zaista postoje jer ih podstiču i Beograd i Priština.

„Da, imamo tenzije. Građani su uplašeni i zbunjeni jer ne znaju šta da rade, da li da preregistruju (vozila, prim. red.). Čekaju poruke iz Beograda. Predsednik (Vučić) je rekao – ‘građani neće na to da pristanu i uzmu RKS tablice’ i imamo situaciju da se predsednik bori za uvođenje KS tablica. Šta je najbolje rešenje, ne znamo ali građani se nadaju da će pre 1. septembra da deeskalira situacija i da konačno dođe do toga da se sve smiri i da se život vrati u normalu, da ne postoje ove tenzije i pitanje da li će sutra nešto da se desi“, kaže Mitić.

Mišljenja građana o preregistraciji vozila sa KM na RKS su, kaže Mitić, podeljena.

„Moj utisak je da postoji deo građana koji su voljni da pređu na RKS, ali i da je za veliki deo populacije na severu to nezamislivo jer na KM tablice gledaju kao na njihove i postoji odbojnost prema RKS tablicama“, kazao je on.

RTV Kim

KoSSev: Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.