Lajčak, Eskobar, Vučić: Teški razgovori, nastavljamo ponovo večeras

lajčak i vučić
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Bez poznatog ishoda sastanaka američko-evropskog dvojca u Prištini, dok je iz Beograda još na samom početku nove runde sastanka sa predsednikom Srbije odmah verifikovano: Dug i težak sastanak, ali i još nešto: „Svi sporazumi iz dijaloga moraju da budu primenjeni, uključujući Sporazum o slobodi kretanja iz 2011“.

U pokušaju da se pronađe rešenje u najnovijoj krizi na relaciji Priština-Sever-Beograd, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i evropski posrednik za Zapadni Balkan, koji su neposredno uključeni u dijalog Beograda i Prištine, trenutno borave u Beogradu.

„Imali smo težak ali odgovoran razgovor sa predsednikom Srbije, preneli smo poruke i naglasili da svi sporazumi iz dijaloga moraju da budu primenjeni, uključujući Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. Nastavićemo razgovore večeras“, poručio je Miroslav Lajčak posle razgovora sa Vučićem.

„Težak i dug sastanak sa predsednikom Vučićem. Cenimo posvećenost predsednika miru i stabilnosti. Nastavljamo dalje“, u zasebnoj objavi kratko se nadovezao Eskobar.

Vučić: Čuvamo mir ali ne odstupamo od vitalnih nacionalnih državnih interesa

Za nešto drugačiju reč, opredelio se predsednik Vučić: „Imali smo ne lake razgovore“.

Potvrdio je da su na sastanku sa evropsko-američkim dvojcem bili prisutni i ambasadori SAD i EU – Kristofer Hil i Manuel Žiofren, te da se razgovori nastavljaju večeras posle 22 sata.

Moja poruka se pre svega odnosi na naš narod na KiM, kaže Vučić u poruci preko Instagrama.

„Mi ćemo uvek gledati da čuvamo stabilnost i boriti se za mir i stabilnost, ali nijednog sekunda, budite uvereni baš onako kako sam vam obećao i rekao – nećemo odstupiti ni od naših vitalnih nacionalnih i državnih interesa, ali pre svega ni od interesa našeg naroda na KiM – vaše bezbednosti, vaše sigurnosti“, poručio je Vučić.

Juče je oštro kritikovao KFOR najavljujući i pismo predstavnicima EU i međunarodne zajednice.

Iako nije dao konkretna objašnjenja šta bi pismo moglo da sadrži, u Vučićevom govoru, okosnica su bila barikade i to nakon ovonedeljnog intervjua komandanta KFOR-a za RTK u kojem je najavio mogućnost da će KFOR uklanjati barikade, u slučaju da dođe do njihovog postavljanja, a pozivajući se na svoj mandat iz rezolucije SB UN 1244 da obezbedi slobodu kretanja za sve građane.

Tridesetprvog avgusta ne možemo da budemo u istoj poziciji kao što smo bili 31. jula, u jednoj je rečenici sažeta glavna poruka diplomatskih napora Eskobara i Lajčaka.

Izgovorio ju je Miroslav Lajčak danas u Severnoj Mitrovici takođe nakon dužeg sastanka sa predstavnicima Srpske liste.

„Veoma snažna poruka međunarodne zajednice je da ne možemo 31. avgusta da budemo u istoj poziciji kao što smo bili 31. jula. Zato smo tražili i dobili to odlaganje, i zato smo imali taj sastanak u Briselu i zato smo tu danas. Da se ljudi ne plaše za svoj život, da imaju normalan život, tako da mi radimo sve da ne bude barikada“, poručio je Lajčak.

I dok se Eskobar, Lajčak i Vučić pripremaju za novu rundu razgovora u srpskoj prestonici, u Prištini se Kurti nakon odlaska evropskog i američkog posrednika večeras sastao sa ambasadorima Kvinte i vd šefom misije EU.

Ni sa ovog sastanka nema detalja osim onog što Kurti ponavlja sve vreme: Kosovo je spremno da se angažuje u principijelnom i dobro pripremljenom dijalogu koji vodi ka priznanju.

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.