Od Rudara do Jarinja tri punkta KFOR-a

Uoči prvog septembra, i sve češćih najava o mogućem oružanom sukobu na Severu, NATO je nedavno saopštio da je KFOR povećao vojno prisustvo i najavio slanje novih trupa, ukoliko to bude bilo potrebno. Ekipa KoSSeva uputila se danas iz Kosovske Mitrovice ka Jarinju, kako bismo se uverili kakvo je stanje na terenu. 

Ukoliko se na magistralni put Mitrovica-Leposavić uključite preko mosta kod Dudinog Krša, uočićete da je u pravcu južnog dela Mitrovice zatvoren put, kao i jednu policijsku patrolu.

Ukoliko krenete ka Jarinju, nedaleko od krsta u Rudaru naići ćete na desetak pripadnika poljskog KFOR-a i dva kombi vozila koji su u trenutku kada smo prolazili samo nadgledali saobraćaj.

Poljske jedinice stacionirane su na ovoj lokaciji od nedavno.

Prisustvo poljskih vojnika KFOR-a bilo je vidljivo na Severu, tj. kod Jarinja i tokom prošlogodišnjih barikada.

Iako je iz KFOR-a rečeno da je uvećano prisustvo jedinica, ekipa našeg portala je sledeću patrolu pripadnika ove misije zatekla tek na samom ulazu u mesto Leposavić, dakle nekoliko desetina kilometara dalje.

Na putu ka Jarinju naišli smo i na više vozila KFOR-a koja su išla u suprotnom pravcu, ali i jedno blindirano vozilo specijalnih jedinica Kosovske policije.

Sledeću patrolu zatekli smo tek na 500 metara od prelaza Jarinje. U pitanju su pripadnici američkog KFOR-a.

Tamo su bila stacionirana dva tzv. hamer vozila uz desetak pripadnika ove misije koji su mirno stajali.

Nedaleko od Jarinja, odnosno kod baze Kosovske policije koja je sagrađena uoči prošlogodinjih barikada kod ovog prelaza, uočili smo radove na proširenju kolovoza.

Na samom prelazu Jarinje ovog popodneva nije bilo gužvi.

Ono u šta smo se uverili na licu mesta tokom današnjeg obilaska dela magistralnog puta Priština-Raška je da su netačni medijski navodi o masovnom i neprestanom patroliranju KFOR-ovih jedinica na magistralnom putu Jarinje-Mitrovica.

Prema ranijoj potvrdi iz KFOR-a za naš portal, uvećano je prisustvo preko pet stalnih punktova na celom Severu i mobilnih patrola.

Razgovori u Briselu pretprošle nedelje između Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića nisu završeni dogovorom.

Kosovska vlada je namerna da sprovede odluku o registraciji svih vozila na RKS i recipročnoj meri izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za srpske državljane koji ulaze na Kosovo, čemu se Srbi protive.

Srbi su 31. jula postavili barikade uoči samog sprovođenja najavljene odluke. Kosovska vlada je pomerila rok za sprovođenje odluke na mesec dana nakon hitnih konsultacija sa američkim ambasadorom i EU.

Uoči 1. septembra kosovska strana najavljuje da će odluke sprovesti, koje inače podržavaju zapadne zemlje sa konstatacijom da su one u skladu sa Briselskim dogovorima 2011. i 2016. Srpska strana predložila je vraćanje KS tablica i to da se sva vozila sa KM tablicama registruju na KS, a da odluka o reciprocitetu sa deklaracionim listićem se primeni, uz izuzeće Srba sa Kosova i Metohije. Kosovsku stranu optužuju da ne prihvata nijedan predlog.

Kosovska strana optužuje Srbiju da je ubacila jedinice žandarmerije na Sever koje su postavile barikade, da na Severu deluju multietničke kriminalne grupe koje podržava zvanični Beograd. Beograd takođe optužuju kao proruski element koji navodno nastoji da izazove destabilizaciju u regionu i na samom Kosovu.

NATO je povećao broj vojnika na Severu Kosova, pre svega na Jarinju i Brnjaku i duž saobraćajnica kao ovim prelazima gde patroliraju. Raspoređene su pre svega američke i poljske trupe. Na Kosovu je trenutno preko 3,700 vojnika sa mogućnošću da se taj broj poveća ukoliko bude bilo potrebno.

I u intervjuu za RTK komandant KFOR-a Ferenc Kajari je pozvao sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da se o svemu pregovara i postigne politički dogovor, jer, prema njegovim rečima, „postavljanje barikada ne pomaže u rešavanju situacije“. Stavio je do znanja da se barikada neće tolerisati, da prate rad svih grupa, te da nema rizika od rata.

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.