Misija OEBS-a predstavila filmove o ljudskim pravima na DokuFest-u

Misija OEBS-a predstavila je sinoć pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima, a u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu.

Dokumentarni filmovi su, kako navode iz ove misije, rezultat dva filmska kampa koje organizuju Misija OEBS-a i DokuFest, sa 20 mladih žena i muškaraca iz Novog Pazara, Podgorice i Prištine.

Mentori učesnicima bili su nagrađivana režiserka Bljerta Zećiri, režiser Ljeart Rama i Erol Biljibani, šef obrazovnog odeljenja DokuFest-a – DokuLab.

Kroz proces zajedničkog snimanja filmova, učesnici su proizveli svoje dokumentarne filmove o izazovima sa kojima se suočavaju nedovoljno zastupljeni članovi društva.

Svaki film, kako ih opisuju iz OEBS-a, iznosi čvrsta gledišta autora o istraženim temama, koje se kreću od eksperimentalnog posmatranja skupljača konzervi koji živi u ekstremnom siromaštvu, do priče o ženi na putu do pronalaska prave sebe.

„Zajedno sa DokuFest-om, ove godine smo mladim ljudima omogućili forum za razgovor o jednakim mogućnostima i zajedničkim problemima i pomogli im da prošire znanje i razviju veštine za aktivnu ulogu u društvu“, rekao je ambasador Majkl Davenport, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

Osnaživanjem i razvojem kapaciteta različitih grupa kroz ove projekte, cilj nam je da podstaknemo umrežavanje i međudruštvenu saradnju među mladim ljudima koji svojim ličnim primerom žele da unaprede dijalog i ljudska prava

Događaj je nastavak dugogodišnje saradnje između Misije OEBS-a na Kosovu i DokuFest-a.

Iz OEBS-a poručuju da svake godine pružaju podršku događajima na teme kao što su mladi, rodna ravnopravnost, medijska i informaciona pismenost.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.