Miroslav Ivanović: Neprihvatljivo što Srbija krije Radoičića

Miroslav Ivanović N1
FOTO: N1

„Dobro je što je raspisana poternica za Milanom Radoičićem i što postoji volja kosovskih organa, ali bez pritiska međunarodne zajednice ona neće moći da se izvrši, jer je ponašanje srpskih vlasti u ovom slučaju do sada bilo neprihvatljivo“, ističe Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ (SDP) sa Kosova, Olivera Ivanovića.

Miroslav Ivanović ovako za Danas komentariše vest prištinskih medija da je Specijalno tužilaštvo Kosova izdalo međunarodni nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, osumnjičenog za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Tužilaštvo sumnja da se on krije u Srbiji.

KoSSev portal preneo je juče vest prištinske Kohe da je specijalni tužilac Kosova, Sulj Hodža, raspisao međunarodnu poternicu nakon što je Radoičić odbio poziv za ispitivanje od strane Specijalnog tužilaštva Kosova.

Hodža je kasnije za Insajder potvrdio ovu informaciju, dodajući da se Radoičić sumnjiči da je pomogao i organizovao grupu za ubistvo Ivanovića, ali i za organizovani kriminal i trgovinu drogom.

Hodža za Insajder navodi i da je raspisana interna poternica za Zvonkom Veselinovićem, biznismenom sa Severa Kosova, ali on se ne sumnjiči za ubistvo Ivanovića, već neke druge osobe, kao i za organizovani kriminal.

Hodža je za Danas rekao da nema vremena da odgovara na pitanja o ovom slučaju i da mu se obrate zvaničnim putem. Od kosovskih vlasti Danas nije uspeo da dobije preciznije informacije o toku ovog postupka, odnosno da li je podignuta optužnica ili samo izdat nalog za hapšenje u istražnom postupku.

S obzirom na to da Kosovo nije član INTERPOL-a, njihovo tužilaštvo ne može direktno raspisati međunarodnu poternicu već tu proceduru mora da pokrene UNMIK pod čijim protektoratom je Kosovo.

Portal KoSSev od portparolke UNMIK-a dobio je odgovor da je sva komunikacija koju oni sprovode u vezi s ovakvim slučajevima strogo poverljiva i da ne mogu davati medijima informacije, te da se sa pitanjima obrate kosovskim vlastima i INTERPOL-u.

Radoičić se na prethodne pozive kosovskih vlasti za saslušanje nije odazvao već je tražio da bude saslušan u Beogradu, što je kosovsko tužilaštvo odbilo uz obrazloženje da se zločin desio na teritoriji Kosova.

U međuvremenu su mediji zabeležili njegovo prisustvo na nekoliko javnih dešavanja i političkih skupova u Beogradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je da je Radoičić saslušan pred MUP-om Srbije, da je prošao poligraf i da nije umešan u ubistvo Ivanovića.

Miroslav Ivanović ističe da su srpske vlasti ovime od početka pokazivale svoj stav prema celom slučaju i da od njih ne očekuje pomoć u razrešenju zločina.

„Oni su pokazali svoj stav prejudicirajući tok stvari i insistirajući na apsolutnoj nevinosti Radoičića. Toga može biti i sada po pitanju poternice, ali postoji upornost i volja kosovskih vlasti i očekujem da će uslediti pritisak Zapada da se istraga završi.

„Postoje i druge optužbe protiv Radoičića, o njihovoj osnovanosti ne mogu da govorim, ali činjenica da postoje takve sumnje je argument više da je ponašanje srpskih vlasti neprihvatljivo. Do sada nisam video da vlast toliko brani nekog ko je osumnjičen za ozbiljna krivična dela“, zaključuje Ivanović.

Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.