Zbog nedostatka nove vlade odložena sednica Sekretarijata za energetiku o projektu „Novo Kosovo“

Termoelektrana Obilić
FOTO: kosovskopomoravlje.net

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Suočavanje Vlade Kosova i Sekretarijata energetske zajednice u Beču na ročištu o navodima o kršenju zakona u sporazumu o izgradnji elektrane „Novo Kosovo“ odloženo je za april. Ovo saslušanje bilo je zakazano za 17. januar, ali je na zahtev vlade u ostavci, odloženo.

Ovaj zahtev, prema rečima odlazećeg ministra za ekonomski razvoj, Valjdina Luke (Valdrin Lluka), rezultat je činjenice da nova vlada nije formirana, piše danas Koha Ditore.

„Budući da Vlada još nije formirana, tražili smo da se ona odloži do aprila, što je Sekretarijat i odobrio. Trenutno nemamo šta drugo da radimo do aprila“, rekao je Luka tom listu. Međutim, rekao je da vlada ima dovoljno argumenata da se suoči sa Sekretarijatom energetske zajednice zbog navoda o nezakonitosti državnih subvencija za sprovođenje projekta izgradnje termoelektrane „Novo Kosovo“.

Pre nekoliko dana Sekretarijat je zvanično objavio da je pokrenuo istragu zbog nezakonitih mera predviđanih u trgovinskim sporazumima potpisanim između Vlade Kosova i građevinske kompanije Contour Global. Obaveštenjem je vladi dat rok od dva meseca da odgovori na navode o nepoštovanju pravila Energetske zajednice.

Čitav članak možete pročitati u štampanom izdanju Kohe Ditore.

Koha je pisala u decembru o istrazi koja je pokrenuta zbog sumnje da je došlo do dodeljivanja nezakonitih državnih subvencija za ugovore za kupovinu energije koje je Kosovo sklopilo sa američkom kompanijom Contour Global.

U izveštaju Sekretarijata energetske zajednice u vezi sa ovim ugovorom, navodi se sledeće:

Vlada Kosova nastavila je aktivnosti na izgradnji nove termoelektrane snage 450 MV (Novo Kosovo), u saradnji sa privatnim investitorom „Contour Global Terra 6 Sarl“ vrednim više od milijardu evra. Vlada Kosova obavezala se da izda državnu garanciju za realizaciju projekta i potpisala je osam komercijalnih ugovora sa investitorom. Prema sporazumima, Vlada Kosova garantuje investitorima otkup svih proizvedenih količina električne energije po ceni od 80 EUR / MVh, kompenzaciju za sve razvojne troškove projekta, oslobađanje od PDV-a i carinskih dažbina i td.

Povezani članci:

Kosovo pod istragom zbog ugovora za izgradnju nove termocentralePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.