Gazeta: Nedavno uhapšeni Milan Mihailović bivši pripadnik Žandarmerije

Oliver Ivanović KoSSev
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Milan Mihailović Pop, bivši pripadnik srpske (prim.red) žandarmerije, uhapšen je 19. oktobra, po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, pod sumnjom da je pripadao kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića.

Njega su kasno uveče, u porodičnoj kući u Leposaviću, uhapsili pripadnici Kosovske bezbednosne službe naoružani dugim cevima, koji su na lice mesta došli civilnim vozilima.

Mihailoviću je u petak određen pritvor od 30 dana u Osnovnom sudu u Prištini, potvrdio je za NIN njegov advokat Miodrag Brkljač, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu u Gnjilanu.

Posle tri godine provedene u (srpskoj prim.red) Žandarmeriji, Mihailović je raspoređen u Policijsku upravu Kosovska Mitrovica, navodi Gazeta Express.

Takođe, ovaj medij tvrdi, da je Mihailović više puta viđen u društvu bivšeg ministra za KiM, Gorana Bogdanovića, koji je posećivao Kosovo.

U Policijskoj upravi K.Mitrovica bio je zaposlen sve do početka procesa integracije srpske policije sa Severa u Policijsku službu Kosova, odnosno nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. Mihailović tada nije integrisan u Kosovsku policiju.

Ime Mihailovića se na više mesta pominje u optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova, koja je, podseća Gazeta Express, četiri i po godine jedini zvanični pravni akt izdat za slučaj ubistva Ivanovića.

Prema iskazu zaštićenog svedoka tužilaštva označenog kao B1, Mihailović je tokom 2017. godine bio u stalnom kontaktu sa Milanom Radoičićem i smatran je njegovim poverenikom.

U pitanju je leto 2017. godine i vreme parlamentarnih izbora, neposredno uoči lokalnih izbora na Kosovu, kada se na Severu Kosova dešavaju višestruki napadi na objekte opozicionih partija, a opozicionim političarima se pale automobili.

Ovaj svedok (B1) je rekao da mu je Mihailović ozbiljno pretio tokom jednog od kasnijih razgovora u kome se pominje i preminuli Oliver Ivanović, zbog čega je tražio da mu se obezbedi kuća.

Isti svedok je naveo i da, prema njegovim saznanjima, Mihailović nije bio u Leposaviću 16. i 17. januara 2018. godine, što je ovom svedoku, kako se navodi u optužnici, bilo čudno.

Prema informacijama koje su kosovskim medijima dospele iz Specijalnog tužilaštva, Mihailović je bio nedostupan kosovskim vlastima u periodu od 2019. godine, kada je za njim raspisana poternica, što je on negirao u svom prvom iskazu pred sudom u petak, 21. septembra.

Milan Mihailović nalazi se i na spisku osoba kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije.

On se i ranije pominjao kao jedan od osumnjičenih u ovom slučaju, ali nije bio obuhvaćen optužnicom.

Mihailović je jedan od devet saradnika Zvonka Veselinovića koji su radili za njega ili u njegovo ime, takođe sankcionisanih od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Hapšenje je izvršeno po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova.

Više o tome čitajte u:

Vučić o uhapšenom M.M. za ubistvo Olivera Ivanovića: Nemam pojma, pošto sam video da sve što su do sada uhapsili su pustili, čak i odustali od optužnice

Jednomesečni pritvor određen M. M.; Prištinski mediji: Osumnjičen za umešanost u ubistvo Ivanovića

Još jedan uhapšen zbog umešanosti u ubistvo Olivera IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.