Milan Kostić imenovan za predsednika PO Vučitrn, imenovan i novi – stari predsednik u PO Srbica

Kandidat za poslanika iz Srpske liste na poslednjim kosovskim parlamentarim izborima, Milan Kostić odlukom Vlade Srbije imenovan je za predsednika Privremenog organa opštine Vučitrn, potvrdio je za KoSSev sam Kostić.

Na poslednjoj sednici Vlade Srbije održanoj 18. marta donete su dve odluke o kadrovskim rešenja u Privremenim organima opština Vučitrn i Srbica, pa je tako Kostić imenovan a sa ove funkcije razrešen je Aca Mišić.

Na istoj sednici za predsednika Privremenog organa opštine Srbica najpre je razrešen, ali i ponovo imenovan Rajko Tomašević.

Milan Kostić bio je i savetnik Gorana Rakića dok je obavljao funkciju ministra lokalne samouprave u prethodnoj kosovskoj vladi.

Srbi danas žive u četiri sela u vučitrnskoj opštini: Prilužje, Gojbulja, Grace i Banjska. Broj stanovnika varira prema različitim izvorima, s obzirom na to da nisu učestvovali u kosovskom popisu. Iako se prema nezvaničnim srpskim izvorima navodi da u ovim selima živi oko 3.500 stanovnika srpske nacionalnosti, na terenu pojedini izvori tvrde da broj ide do 5000, jer se više ljudi, zarad lakšeg kretanja, menja mesto boravka.

Podsetimo, krajem decembra prošle godine i Branimir Stojanović imenovan je za predsednika PO Suva Reka.

Privremeni opštinski organi 

Skupštine opština na KiM, u okviru sistema Republike Srbije, raspuštene su 2013. godine odlukom Vlade Srbije, i to nakon što su samo godinu dana pre  – posle tadašnjih srpskih lokalnih izbora održanih 6. maja, one i formirane. Po njihovom raspuštanju, opet odlukom Vlade Srbije, formirani su privremeni organi.

Odluka o raspuštanju opština na Severu Kosova doneta je pred održavanje kosovskih lokalnih izbora koji su tada de fakto održani po prvi put u opštinama na Severu. Iako je prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Srbije predsednik Skupštine morao u roku od dva meseca od dana raspuštanja ovih opština da raspiše izbore za odbornike, kako bi se konstituisala nova jedinica lokalne samouprave, to se ni do danas nije dogodilo.

Ulogu lokalnih samouprava u sistemu Republike Srbije, tako su na terenu preuzeli privremeni organi, kojih bi trebalo da ima 29, koji funkcionišu istovremeno uz opštine u kosovskom sistemu. Štaviše, nisu bili retki slučajevi gde je predsednik privremenog organa, na primer, istovremeno i odbornik, ili zamenik gradonačelnika u opštini po kosovskom sistemu.

U međuvremenu, Ustavni sud Srbije je odluku o raspuštanju SO Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina („Službeni glasnik RS”, broj 42/10) i formiranju privremenih organa 3. aprila 2014, proglasio neustavnom i nezakonitom.

U okviru procesa Unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji koji nikada nije dobio zvanični epilog, nestavši takođe sa javne političko-medijske agende, na okruglom stolu u Nišu u februaru 2018, ministar lokalne samouprave Branko Ružić, kazao je da jačanjem saradnje opština jača i osećaj sigurnosti Srba na KiM.

„Srbija danas svoj uticaj na Kosovu i Metohiji realizuje i kroz 29 privremenih opštinskih organa čijim očuvanjem održavamo ustavno-pravni poredak Republike Srbije,“ rekao je Ružić i dodao da su „privremeni organi značajni i za egzistenciju nekoliko hiljada srpskih porodica u pokrajini“.

„Time pokazujemo da 150.000 naših sunarodnika na Kosovu imaju podršku i zaštitu, zavređuju pažnju i život dostojan 21. veka,“ kazao je ovaj zvaničnik SPS i srpske vlade pre tri godine.

Pred kraj 2019. godine, Vlada Srbije je takođe donela niz kadrovskih rešenja kojima je funkcionere Srpske liste, ali i nestranačke ličnosti, tada imenovala na jednu ili više pozicija u srpskom sistemu. Većina imenovanih iz Srpske liste tada je obavljala funkcije i u kosovskom sistemu. Preko 20 funkcionera Srpske liste i pojedinaca dobilo je tom prilikom funkcije i u srpskom sistemu, najviše u savetima fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.