Mehaj: Albanija opredeljena da podrži evroatlantske integracije Kosova i lobira za priznanja

mehaj sastanak Albanija
FOTO: Kosovsko ministarstvo odbrane

Albanija je opredeljena da sa svoje pozicije podrži ciljeve Kosova u procesu evroatlantskih integracija i lobira za priznanja nezavisnosti, saopštili su danas iz kabineta kosovskog ministra odbrane.

Na Kosovu je juče i danas boravila delegacija Odbora za spoljnu politiku iz Albanije.

Delegaciju je predvodila Mimi Kodželji (Kodheli) koja se danas sastala sa kosovskim ministrom odbrane, Armendom Mehajem.

Na ovom sastanku se razgovaralo o dosadašnjem nivou saradnje i konkretnim planovima Prištine i Tirane u oblasti bezbednosti i odbrane, naveli su iz Mehajevog kabineta.

Kodželji koja je ujedno, kako se navodi u saopštenju, potpredsednica Parlamentarne skupštine NATO-a, tvrdi Mehaj, založila se za lobiranje u korist Kosova.

„Iznela je snažno opredeljenje da sa svoje pozicije podrži naše ciljeve u procesu evroatlantskih integracija i lobira za priznanja onih zemalja članica NATO-a koje nas nisu priznale“, navodi se u saopštenju.

Iz Mehajevog kabineta ujedno navode da se na sastanku razgovaralo o drugim važnim pitanjima, uključujući i potrebu za povećanom saradnjom dve vlade „u novom geopolitičkom kontekstu, kao i o potencijalnim izazovima koji ugrožavaju našu bezbednost i regiona uopšte.“

Nakon izbijanja rata u Ukrajini Priština sve glasnije zahteva priznanja nezavisnosti od strane onih zemalja EU koje to do sada nisu učinile, ali i aktivnije se zalaže za učlanjenje Kosova u NATO i EU.

U prethodnom periodu je podršku Kosovu za učlanjenje u NATO dao predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, hrvatski predsednik, Zoran Milanović, kao i Severna Makedonija, tj. predsednik parlamenta Severne Makedonije, Talat Džaferi (Xhaferi).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.