Međunarodni zvaničnici na Kosovu: Ostavite razlike po strani; pozdravljamo regionalnu saradnju

Šefica Kancelarije EU na Kosovu, šefovi misija iz EU, ambasadori Norveške, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva, šef Evropske banke za obnovu i razvoj za Kosovo, kao i menadžer Svetske banke, oglasili su se danas zajedničkim saopštenjem, pozvavši sve strane da kao prioritet stave zdravlje građana, uz naznaku da je slobodan regionalni protok medicinskih zaliha i osoblja ključan.

„Mi cenimo za sada delotvorno upravljanje krizom zbog Covid-19 od strane tehničke vlade i naroda Kosova. Sada je od najveće važnosti da svi poštuju vladine uredbe za prevenciju širenja virusa“, poručuju u zajedničkom saopštenju.

Poručuju da stoje uz narod Kosova i da su odlučni da nastave sa podrškom s ciljem prevazilaženja krize.

Ali i dodaju da u vreme „velike neizvesnosti“, svi akteri bi trebalo da ostave po strani razlike i da zajedno rade za dobrobit naroda.“

„Predstavnici EU na Kosovu pozdravljaju sve mogućnosti za zajedničku diskusiju u odgovarajućim institucijama po pitanju mera suzbijanja Covid-19, što uključuje i finansijske aranžmane dogovorene sa EU, zemljama članicama, drugim međunarodnim finansijskim institucijama, kao i nacionalnih mera za rešavanje zdravstvene i ekonomske krize“, dodaje se u saopštenju.

Sve strane pozivaju da „kao prioritet stave zdravlje građana“, i pozdravljaju sve prilike i mogućnosti za međunarodnu i regionalnu saradnju koja za cilj ima borbu protiv koronavirusa.

„Slobodan regionalni protok medicinskih zaliha i osoblja je ključan za uspeh ovog poduhvata“, dodaje se u saopštenju. 

Podsetimo, nedavno je i ambasada SAD u Prištini pozvala sve strane da izbegavaju ispolitizovanu retoriku i da se ujedine oko pronalaska rešenja kako bi se olakšala sloboda kretanja sanitetskog materijala i osoblja, radi praćenja pogođenih zajednica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.