Tači sa ambasadorima Kvinte: Poštovanje Ustavnog suda od vitalnog značaja

 Kosovski predsednik, Hašim Tači, poručio je tokom današnjeg razgovora sa ambasadorima Kvinte da je „poštovanje nezavisnih institucija, posebno Ustavnog suda, od vitalnog značaja za demokratiju“. Tačijeva poruka dolazi dan nakon što je kosovski Ustavni sud saopštio da kosovski predsednik i v. d. premijera Kosova, vrše pritisak na sam sud i pokušavaju da utiču na odluku o dekretu za imenovanje novog premijera.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sastao se danas sa ambasadorima Kvinte i šefom kancelarije EU, sa kojima je, kako je rekao, razgovarao o ekonomskom oporavku Kosova nakon primene mera za sprečavanje širenja Covid-19, kao i potrebi za postojanje funkcionalnih institucija.

„Poštovanje nezavisnih institucija, posebno Ustavnog suda, od vitalnog je značaja za demokratiju“, napisao je Tači na Tviteru nakon sastanka.

Podsetimo, kosovski Ustavni sud saopštio je juče da sa zabrinutošću prati „preteći javni diskurs“ koji poslednjih dana vode aktuelni predsednik i premijer, kao i drugi nosioci institucionalnih i političkih funkcija.

U reakciji se navodi da Hašim Tači i Aljbin Kurti, koji se međusobno optužuju, vrše pritisak na Ustavni sud i pokušavaju da utiču, ili da prejudiciraju odluku tog suda o pitanju predsednikove uredbe o imenovanju novog premijera.

Podsetimo, Ustavni sud ima rok da do 29. maja donese konačnu odluku povodom dekreta kosovskog predsednika, Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za novog mandatara, za sastavljanje nove vlade. Primena ovog dekreta privremeno je suspendovana odlukom istog suda početkom ovog meseca.
Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.