Isporučena humanitarna pomoć Tutinu i Sjenici, tamo dramatično, nedovoljno doktora, jedan rendgen

Konvoj humanitarne pomoći u opremi, koji je prekjuče krenuo iz Beograda i posetio Novi Pazar, stigao je juče i do Tutina i Sjenice, kako navode humanitarci, u oba mesta situacija je dramatična.

KoSSev: Od aprila u Novom Pazaru preminulo 46 pacijenata

Kako prenosi Beta, ministar Rasim Ljajić saopštio je zvanične podatke da je od aprila do 2. jula u opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo 46 građana, od kojih je 35 iz tog grada i 11 iz Tutina.

Za TV Prva ovaj ministar kazao je da se čekaju podaci iz Kragujevca i Beograda kako bi se saopštio tačan broj preminulih koji su stanovnici Novog Pazara, Tutina ili Sjenice i dodao da je „strašno što se uopšte danas govori o preminulima kao o brojevima“ zbog brojnih dezinformacija koje su se pojavile prethodnih dana

Oprema je nabavljena od sredstava prikupljenih u okviru akcije koju su pre šest dana putem platforme donacije.rs pokrenuli Fond B92 i Srpski Filantropski forum, uz učešće velikog broja nevladinih organizacija poput Trag fondacije, Ne davimo Beograd, Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje – POTENT, Građanske inicijative, Catalyst Balkans, Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484, Koalicije za dobročinstvo.

Predstavnici nevladinih organizacija okupljeni oko ove akcije juče su prvo posetili Dom zdravlja u Tutinu i tom prilikom donirali opremu koja će ovom gradu pomoći u borbi protiv virusa korona. Nakon toga su se uputili u Sjenicu, gde su ih dočekali zdravstveni radnici kojima će donirana pomoć u opremi umnogome olakšati svakodnevni rad i omogućiti bolju i kvalitetniju negu zaraženih pacijenata.

Obema ustanovama su donirane sledeće količine opreme: po 1000 pari hirurških rukavica, po 500 komada Vitamina C i 10 komada Longacefa, po 400 komada hirurških i po 50 komada N95 maski, po 100 litara dezinfekcionih sredstava i po 50 litara alkohola, po 100 komada zaštitnih kapa, nazuvica, te sistema za infuziju, po 50 komada maski za kiseonik, jednokratnih hirurških mantila i istu količinu nosnih kanila za odrasle, po 20 lopata za pacijente, te po 10 komada guski za muškarce, po 15 komada zaštitnih maski, po 30 vizira i po 5 komada zaštitnih odela i mantila za višekratnu upotrebu za medicinsko osoblje, te po 15 komada hirurških kompresa. Nabavljena su i po tri pulsna oksimetra, po 10 digitalnih i po 2 beskontaktna toplomera, te istu količinu invalidskih kolica i tenziometara, navodi se u saopštenju Fonda B92.

A u Novom Pazaru danas se odvija protest ispred Gradske uprave u vezi sa najnovijom situacijom, na kojem se traži istina, i hitno sređivanje. „Državo, došlo je vreme da pomogneš narodu, kako u Pazaru, tako u Kraljevu, u Kragujevcu i Beogradu…“, kazao je upravo član Advokatske komore Srbije Rijad Leković, naglasivši da je u pitanju apolitični skup. „Nećemo ovo pretvarati u politički skup“, kazao je.

 

Predstavnik organizacije POTENT, Marko Oljača, koji je sa predstavnicima drugih nevladinih organizacija predvodio ovaj humanitarni konvoj, izjavio je da su se na licu mesta uverili je situacija u oba grada alarmantna, te da su stanovništvo i zdravstveni radnici zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih, nedostatka testova i stručnog medicinskog kadra. I pored današnje pomoći koju su dobili i drugih donacija u opremi koje svakodnevno pristižu najviše iz dijaspore, Tutinu su neophodne nove količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, aparati i boce za kiseonik, jastuci i posteljina za decu i odrasle, invalidska kolica, lekovi itd.

U Domu zdravlja Tutin, prema informacijama zdravstvenog osoblja sa lica mesta, oko 100 ljudi dnevno se javi na pregled, a pregledaju ih kroz prozor jedne od ambulanti. Od 92 radiografska nalaza 35 je sa pneumonijom, a od 102 testirane osobe prekjuče 32 su pozitivne.

U ovoj ustanovi infektolog je zaražen, a nemaju pulmologa, anesteziologa, internistu i nisu u mogućnosti da naprave kovid bolnicu jer se u planu mreže zdravstvenih ustanova vode kao Dom zdravlja sa stacionarima.

U Sjenici još dramatičnije, u DZ jedan rendgen

Situacija u Sjenici je još dramatičnija. Prema rečima Marka Oljače, od 230 zaposlenih u ovom domu zdravlja, preko 30 je zaraženo, PCR testiranje se ne radi, a tek danas su počeli sa uzimanjem briseva ali rade samo 20 analiza dnevno.

Nemaju evidenciju o broju zaraženih u gradu, a dnevno se na pregled javi od 90-120 osoba. Od 270 urađenih radioloških nalaza, preko 70% pacijenata ima pneumoniju, koje upućuju u bolnicu u Užicu.

I sjeničkom domu zdravlja nedostaju radiolozi, infektolozi, internisti, anesteziolozi.

Poseduju jedan rendgen aparat koji je star preko 35 godina, a nedostaju i defibrilatori sa monitorom, nazalne sonde, aparati za kiseonik i boce sa kiseonikom, dodatna zaštitna i dezinfekciona sredstva itd.

U saopštenju se podseća da je putem platforme donacije.rs i direktnim uplatama na račun Fonda B92, za samo šest dana prikupljeno ukupno 1.840.488 dinara, donacijama preko 400 pojedinaca i kompanija, a deo sredstava u iznosu od 235.000 dinara donirali su Norveška ambasada i Grupa 484.

Sa akcijom se nastavlja i dalje i Fond B92 i Srpski filantropski forum pozivaju sve građane i kompanije da se priključe akciji, jer „situacija sa kojom se susrećemo na licu mesta u gradovima koje smo posetili pokazuje da se sa borbom ne sme statI“, navode.

Sredstva se mogu donirati putem platforme donacije.rs ili preko uplate na račune Fonda B92 koji služe za ovu akciju.
Instrukcije za dinarsku uplatu preko računa
Primalac donacije: Fond B92
Broj računa Fonda B92: kod Raiffeisen banke AD, br. 265-1110310001799-34
Šifra plaćanja: 287
Za dodatne informacije obratite se na [email protected]

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.