Tela tri nestale osobe biće ponovo sahranjena danas na groblju u Južnoj Mitrovici

Ilustracija /FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Danas će na groblju u Šipolju u (Južnoj) Mitrovici biti ponovo sahranjena tela Dibrana (Ramë) Dibranija, Zećira  (Behram) Muje i Remzije (Kadri)  Kurtešija (Kurteshi), koji su pre 22 godine oteti i nestali od strane srpskih snaga.

Prema vladinom saopštenju, „Dibran Dibrani je imao 69 godina kada su ga srpske snage prisilno otele 24. maja 1999. Zećir Muja imao je 79 godina kada su ga srpske snage nasilno otele 29. maja 1999. Posmrtni ostaci dve žrtve pronađeni su i ekshumirani krajem prošle godine na lokaciji na muslimanskom groblju na severu Mitrovice, gde su ih srpske snage sahranile u pokušaju da sakriju tragove zločina. Remzi Kurteši imao je 27 godina kada su nasilno nestale od srpskih snaga 15. aprila 1999.“

Prošle nedelje, 18. juna 2021. godine, nakon identifikacije DNK analizom, Nezir (Dževat) Šabani (Shabani) je ponovo sahranjen.

Na zahtev porodice, Nezir Šabani je ponovo sahranjen u blizini groba Selahedina Mehmetija, identifikovanog i ponovo sahranjen tokom aprila ove godine, pošto su bili zajedno u vreme otmice i nasilnog nestanka 5. juna 1999.

Posmrtni ostaci ove dve žrtve pronađeni su i krajem prošle godine na lokaciji groblja muslimanskih vernika na severu Mitrovice, gde su ih srpske snage sahranile, kako bi se eliminisali tragovi zločina.

Vlada je najavila da će narednih dana ostaci palih boraca Remzija Maksutija i žrtve rata Magbule Morine, identifikovani ovih dana, biti predati na ponovno sahranjivanje.

„Vlada Republike Kosovo ostaje dosledna maksimalnoj posvećenosti, kroz i u saradnji sa nadležnim institucionalnim mehanizmima, za prioritetni tretman slučajeva nestalih, poštujući pravo porodica da znaju sudbinu i mesto svojih nestalih rođaka “, navodi se u saopštenju izvršne vlasti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.