Marti: Mnogi nisu očekivali pozitivne rezultate izveštaja/Braser: Istina o trgovini organima na Kosovu izlazi na videlo

Bivši izvestilac Saveta Evrope, Dik Marti, izjavio je da je izveštaj tužioca Klinta Vilijamsona predstavlja iznenađenje za zapadne vlade koje nisu očekivale da će izaći sa pozitivnim rezultatima.
 
On je u intervjuu za švajcarski radio SRF rekao da juče predstavljen izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine Klinta Vilijamsona, predstavlja prijatno iznenađenje jer "nije mnogo ljudi očekivalo ovako pozitivne rezultate".
 
Vilijamson govori o zločinima protiv čovečnosti i on to ne govori olako, već zna šta to podrazumeva, kaže Marti ukazujući da je zato njegov izveštaj od izuzetnog značaja.
 
"Dokaze je bilo teško izneti, jer "svedoci nemaju poverenje u kosovsko pravosuđe i međunarodno sudstvo, a za to postoje razlozi," kaže on i podseća da su svedoci u nekim slučajevima zastrašivani, da im se pretilo, a neki su i nestali.
 
Marti kaže da deli optimizam Klinta Vilijamsona da će biti pronađeni i dokazi za trgovinu organima koji nedostaju. "On govori i o zločinima protiv čovečnosti, mučenjima. Ja nikad nisam u prvi plan stavio trgovinu organima. Govorio sam o nekim slučajevima, a Vilijamson je došao do istog rezultata," kaže on.
 
Marti ističe da su "evropske vlade kao i američka vlada danas iznenađene jer nisu očekivale da će Vilijamson izaći sa pozitivnim rezultatima." Pre tri godine, kada je istraga počela, nije se ni pomišljalo da će se formirati sud koji treba da ispita navode. "To znači da su svi bili uvereni da Vilijamson neće pronaći potvrdu Martijevog izveštaja. Danas se dogodilo suprotno i mislim da su diplomatski gledano, oni su u teškoj situaciji jer sud sada mora da se formira".
 
Iako Vilijamson nije naveo imena, već je rekao da se radi o nekadašnjim visokim kadrovima OVK, za Martija je sasvim jasno ko su oni.
 
Bivši izvestilac EU je izrazio nadu da će oni biti privedeni pravdi jer građani Kosova, po njegovom mišljenju, zaslužuju da konačno u kosovskoj politici budu lideri čistih ruku. "Dosad su veze između visoke politike i organizovanog kriminala bile toliko velike da nije mogla da se izgradi normalna vlast, a za to veliku odgovornost snosi i međunarodna zajednica", zaključio je Marti.
 
PS SE: Istina o trgovini organima na Kosovu izlazi na videlo
 
Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), An Braser, pozdravila je izveštaj specijalnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine Klinta Vilijamsona i ocenila da "istina nastavlja da izlazi na videlo".
 
"Iako još nisu predstavljeni konačni zaključci, Specijalni istražni tim (SITF) je pronašao ubedljive dokaze za podizanje optužnice protiv nekih bivših visokih zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova, u vezi sa značajnim kršenjem ljudskih prava, koji su u velikoj meri zasnovani ili su u skladu sa izveštajem Dika Martija predstavljenim parlamentarnoj skupštini 2011. godine," rekla je predsednica PS SE.
 
Ona je u saopštenju podsetila da je u rezoluciji, tim povodom, iste godine, Skupština istakla da "ne može postojati jedna pravda za "pobednike" a druga za "gubitnike" i ukazala da svi krivci u nekom konfliktu moraju da odgovaraju za nezakonita dela, bez obzira na njihovu pripadnost i političku ulogu.
 
SITF svoj zadatak obavio vrlo profesionalno, ocenila je ona i izrazila zadovoljstvo što je "EU pružila neophodnu podršku beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala, kako bi se obezbedilo da pravda bude zadovoljena bez razmatranja političke celishodnosti."
 
Predsednica PS SE je, međutim, sa žaljenjem konstatovala da "u određenim krugovima, postoji atmosfera zastrašivanja svedoka" i pozvala vlasti Srbije, Albanije i kosovske administracije da bezrezervno sarađuju u aktuelnim istragama".


Izvornu verziju saopštenja možete pročitati OVDE (Redakcija KoSSeva)

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.