Marko Đurić: Naše jedinstvo je naše najjače oružje

Srpska zajednica treba danas da u što većem broju izađe na parlamentarne izbore na KiM i podrži listu "Srpska".
 
Celokupna srpska zajednica na Kosovu i Metohiji treba danas da u što većem broju izađe na parlamentarne izbore u južnoj srpskoj pokrajini i podrži jedinstvenu srpsku listu, kaže u intervjuu za Kurir, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. 
 
Očekujete li bojkot Srba sa severa Kosova?
 
– Ne očekujem bojkot. Bez obzira na to što nismo imali dovoljno vremena da se organizujemo za učešće na izborima i uprkos svim opstrukcijama Prištine, verujem da će srpska lista ostvariti veoma dobar rezultat i da će u narednih mesec dana biti formirana Zajednica srpskih opština, kako je to predviđeno Briselskim sporazumom.
 
Na osnovu čega ste tako sigurni da će Srbi u velikom broju izaći na izbore?
 
– Imao sam sastanke s predsednicima severnih opština i predstavnicima različitih društvenih organizacija. Svi su stali iza državne politike, bez obzira na njihove razlike.
 
Šta je s albanskim partijama? Kakva je naša pozicija ukoliko vladu u Prištini sastave one stranke koje su protiv Briselskog sporazuma?
 
– Briselski sporazum je temeljni okvir na osnovu kojeg se zasnivaju odnosi srpskog naroda na KiM s privremenim pokrajinskim institucijama. Insistiraćemo na tome da se dosledno primenjuju sve odredbe sporazuma.
 
Šta je najgora opcija za srpsku stranu kada je u pitanju rezultat albanskih partija?
 
– Najgora opcija bi bila to da srpska zajednica glasa podeljeno. Ovo nisu izbori na kojima se bira između različitih srpskih stranaka. Od suštinskog je značaja da svi mandati garantovani srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji budu u rukama liste koja svoju politiku kreira u dogovoru s Vladom Srbije. Naše jedinstvo će biti najsnažnije oružje koje ćemo imati u privremenim pokrajinskim institucijama
 
 
Čvrste garancije
Uskoro učekujem kraj Ivanovićeve drame 
 
Da li ima pomaka u oslobađanju Olivera Ivanovića iz pritvora?
 
– Po svom postavljenju sreo sam se sa suprugom Olivera Ivanovića. Država Srbija čvrsto stoji iza garancija koje je ponudila za njegovo oslobađanje. Građanima Srbije na KiM neprihvatljivo je da se u punoj meri ne ispunjavaju njihova ljudska i građanska prava. Očekujemo da će u najskorijem periodu međunarodna zajednica i pravosudni organi učiniti sve da se drama vezana za slučaj Olivera Ivanovića završi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.