Kosovo pred ozvaničenjem Republike Srpske

Kosovski list "Zeri" danas je objavio navode neimenovanog visokog međunarodnog zvaničnika o navodnom tajnom dogovoru dvojice premijera –  Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o promeni Ustava Srbije, odnosno Kosova, čime će se omogućiti učlanjenje Kosova u UN, a zauzvrat kosovski Srbi će navodno dobiti veću autonomiju, kao i odlaganje formiranja, ili čak neformiranje Oružanih snaga Kosova. Kosovski zvaničnici su oštro demantovali ovakve navode, a kosovski analitičar, Naim Rašiti, smatra da iako su ovakve ideje iz Srbije poznate, to Kosovo neće dozvoliti, bez obzira ko bio na vlasti.

KoSSev prilaže prevod izvornog Zerijevog teksta na albanskom. Izvinjavamo se unapred zbog eventualnih grešaka u prevodu.

Besiana Džara

Pouzdani međunarodnih izvori su za "Zeri" javili da su dvojica vođa, odlazeći premijer Kosova, Hašim Tači, i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, pristali da revidiraju  ustave obe zemlje.

Očekuje se da dijalog o novom sporazumu između  dvojice vođa počne u septembru.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, upravo je taj koji je pristao da revidira Ustav Srbije, kako bi se omogućilo da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija, ali da bi to uradio, on je postavio tri uslova. Prvi uslov se tiče toga da Srbi (sa Kosova, prim red.) imaju zasebnu etničku celinu, kao što je definisano u Ustavu Kosova. Drugi da (na Kosovu, prim red.) postoje dva centra izvršne vlasti i da će oba davati saglasnost za sve buduće amandmane na Ustav Kosova, a treći uslov je da se odloži, ili da se uopšte ne osnuju Oružane snage Kosova, objasnio je visoki međunarodni zvaničnik.

"Uz ispunjenje ovih uslova, Srbija će ukloniti ustavne prepreke kako bi dozvolila Kosovu da se pridruži UN," rekao je ovaj izvor, dodajući da Srbija takođe tvrdi kako se Kosovo neće pridružiti Ujedinjenim nacijama kao zemlja članica, već kao entitet.

Ovaj plan takođe zahteva da monetarna cirkulacija Srbije na Kosovu bude izjednačena sa onom na Kosovu –  uz korišćenje evra, umesto srpskih dinara koji se i danas koriste u većinskim srpskim opštinama, a posebno na Severu.

Takođe, poznato je da će se omogućiti osnivanje kancelarije Centralne banke Srbije u jednom od dva centra kosovskih Srba. Ovi centri, ili kako se drugačije zovu – kantoni, uživaće veliku administrativnu autonomiju i slobodu u odlučivanju, objašnjava ovaj zvaničnik.

"Takođe, srpski centar će imati posebnu zastupljenost u Briselu, sličnu međunarodnim regionima u Evropi," dodao je on i objasnio da će sastanak sa zvaničnicima EU i predstavnicima vlade Kosova i Srbije uslediti u septembru, kako bi  razgovarali o osnovnim koracima, a kako ovaj izvor dodaje, "ugovor će biti obavezujući i mora biti potpisan od strane oba premijera."

Naravno, sa ovom idejom se odlazeći premijer (Kosova) složio odavno, a ukoliko ne bude premijer Kosova posle 8. juna, u zavisnosti od toga ko će formirati novu kosovsku vladu, dodao je ovaj zvaničnik, situacija se može i promeniti.

Međutim, odlazeća vlada, ovakvu ideju smatra potpuno netačnom.

"To je apsolutno netačno", rekla je za "Zeri" ministarka za integracije, Vljora Čitaku.

U međuvremenu, politički analitičar, Naim Rašiti, smatra da zvanična Priština neće prihvatiti takvu stvar, iako priznaje da su takve ideje – Srbija, kao i Srpska napredna stranka, uvek zastupale.

Međutim, prema njegovim rečima, sveobuhvatan mirovni paket koji bi regulisao članstvo Kosova u UN, kao i normalizaciju odnosa i unapređenje prava srpske zajednice na Kosovu, moguć je. Sa unapređenjem prava, Rašiti misli na nešto što je više od Zajednice srpskih opština.

"To je nešto što je više od Zajednice srpskih opština koju je Priština predložila", rekao je on.

Inače, jedan zvaničnik Vlade Kosova koji je želeo da ostane anoniman, priznaje da je takva platforma stigla od Srbije još pre dva meseca, sa zahtevom da se ovo poglavlje zaključi najkasnije do 2019. godine.

On takođe kaže da je bivši srpski premijer, Ivica Dačić, kada je započeo sastanke sa premijerom Kosova, a pre sporazuma potpisanog 19. aprila, želeo nešto slično – podelu Kosova, poseban entitet za Srbe.

Sada  se ista ideja, ali sa malo drugačijim konceptom, vratila od strane premijera Srbije, Aleksandra Vučića.

Izvornu verziju ovog teksta u listu "Zeri" možete pročitati OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.