Makron&Šolc zatražili hitne izbore na Severu, Osmani spremna

FOTO: KoSSev

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je danas da su Nemačka i Francuska zatražile od Kosova i Srbije da se hitno održe novi lokalni izbori na Severu i to u četiri opštine – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

„Zatražili smo od dve strane da što pre organizuju nove izbore u ove četiri opštine uz obavezu Kosova da će na ovim izborima na jasan način učestvovati i srpska strana“, kazao je Makron danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u Kišnjevu, javio je AFP.

Dogovor je usledio na sastancima koji je evropski dvojac imao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako javlja RSE, Makron je naveo da će narednih sedmica odluka biti jasna.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani u međuvremenu je potvrdila da su Makron i Šolc zatražili održavanje novih izbora u četiri opštine na Severu.

„Rekla sam mu da smo spremni da razmotrimo tu mogućnost“, rekla je Osmani, javlja RSE.

Osmani je predočila i zakonske procedure koje omogućavaju održavanje izbora.

„Informisala sam ih da naša zakonska regulativa dopušta tu mogućnost i spremni smo je razmotriti na temelju Zakona o izborima Kosova“, rekla je Osmani, prenosi RSE.

Da bi se sada održali novi izbori, potrebna je peticija građana za smenu gradonačelnika.

„To znači da Srbi sa Severa, odnosno oko 20 posto njih koji su na biračkom popisu, mogu potpisati peticiju i njome pokrenuti proces novih izbora. Mi smo spremni da poštujemo zakon“, izjavila je Osmani.

Vučić se novinarima danas takođe obratio i govorio o situaciji na Severu, ali nije spominjao ovu mogućnost. Ipak, odgovore koje je izneo na pitanja većeg broja i stranih, kao i domaćih medija, bila su u pomirljivom tonu.

„Učinićemo najbolje što možemo da pronađemo neki način kako bismo deeskalirali situaciju“, kazao je Vučić u Kišinjevu. Iako nije objasnio šta bi Srbija to mogla da učini, nema sumnje da je za njega to pitanje broj jedan, dok je drugo pitanje:

„Kako da izbegnemo buduće provokacije i jednostrane akte. Kakve će biti stvarne garancije?“ Treće i četvrto tiče se primene Ohridskog sporazuma, odnosno, precizirao je, formiranje ZSO.

„A onda, naravno, postoje stvari koje moramo mi da uradimo i mi da isporučimo“, izneo je i četvrti korak, bez detalja.

Vučić je ujedno saopštio da je kosovska predsednica Vjosa Osmani odbila da se danas u Moldaviji sastane sa njim.

Da kosovska strana razmatra izbore kao izlazak iz krize, nagovestio je prvi kosovski premijer juče u Bratislavi, spominjući tu mogućnost više puta, tokom govora na panelu.

Uprkos teškim optužbama na račun Srbije, učesnika u protestima, koje je više puta nazivao „besnom ruljom“, priznavši da mešu njima ima i onih drugačijih, više puta koristeći i reči „fašistička milicija“, Kurti je ipak kazao, da se, u „skladu sa zakonom“, može u „određenom trenutku“ organizovati prevremeni izbori.

„Ukoliko žele mirne proteste sa zahtevom za prevremene izbore, imaju premijera koji je tokom celog svog života bio politički aktivista i više je nego spreman da ih sasluša, a čak možda i da se dogovori sa njima“, kazao je Kurti.

Sedmi je dan od izbijanja nove krize na Severu. Srbi protestuju protiv nasilnog zauzimanja opštinskih zgrada u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću od strane specijalnih jedinica. One su uz primenu sile u petak dovele trojicu albanskih gradonačelnika na radna mesta u opštinske zgrade koje su kontrolisali Srbi. Istovremeno su zamenili zastave – kosovskom umesto srpskom, postavili novi video nadzor. Srbi zahtevaju da specijalci napuste i zauzete objekte i severne opštine. U ponedeljak su izbili i sukobi Srba sa KFOR-om u Zvečanu sa preko 80 povređenih na obe strane. Najviši međunarodni zvaničnici nisu uspeli da ubede Kurtija da gradonačelnici nastave rad izmešteni iz opštinskih zgrada i da policija napusti opštinske objekte. NATO je uputio dodatni broj trupa od 700 vojnika, dok se KFOR u sve tri opštine rasporedio da obezbeđuje mir, kao linija razdvajanja između nezadovoljnih Srba i specijalaca.

O situaciji na Severu detaljnije pratite na našoj tematskoj stranici Kriza na Severu



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.