Majstorović: Nakon samita u Briselu, u Kremlju imaju razloga za zadovoljstvo


Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike rekao je gostujući u emisiji “Iza vesti” na N1 da nakon samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu u Kremlju imaju razloga za zadovoljstvo. “Evropska unija nije uspela da obezbedi konsenzus i da sve države članice prihvate geopolitičku realnost na koju se toliko pozivaju, naročito nakon izbijanja rata u Ukrajini, očekivalo se više političkog sluha, Bugarska nije bila spremna da učini važan korak, ozbiljna država članica koja shvata u čemu se Evropa i svet nalaze nije smela svoja pitanja da rešava u 5 do 12”, rekao je.

Kaže da nije pesimista i dodaje da je ovo jedna rupa na putu, koji je inače pun rupa.

“Nemam osećaj da će ovo ostaviti strateške posledice na region, ovaj region inklinira ka Zapadu, sve je više povezan sa EU, nisam pesimista povodom evropske budućnosti ovog regiona. Krivo mi je zbog toga što nismo videli svih šest lidera, to je propuštena šansa da se pošalje ujedinjena poruka, da ne želimo podelama da doprinosimo eroziji EU. Bila je prilika da kažu – nismo zadovoljni. Rama je rekao meni je žao EU, ali je dodao – voleo bih da mogu da joj pomognem. Ima tu poruka koje su snažne i koje su namenjene različitim publikama, ne znam gde su ostali lideri zemalja bili u to vreme”, rekao je Majstorović.

Navodi da reči premijera Albanije, Edija Rame, koji je izjavio da je Bugarska „kidnapovala“ Albaniju i Severnu Makedoniju, da njemu takav jezik nije stran.

“Iskoristio je ovaj pres da se na jedan populistički način predstavi svojim biračima i osnaži svoju poziciju, indikativno je koliko je pažnje posvećivao regionu, kritikovao je Bugarsku”, kazao je.

Sagovornik N1 kaže da to što je Rama branio Srbiju od EU i pritisaka da se uvedu sankcije Rusiji – politička usluga partneru sa kojim radi u regionu.

“Tome ne treba pridavati preteranu pažnju, pritisak će biti nastavljen bez obzira na Ramin stav. Srbija je u ovome svojevoljno, odlučili smo se za tu poziciju. Kada je odluka doneta, pretpostavljam da se znalo za posledice. Nema agresivnog pritiska, pretnji, ali nije prijatno kada sedite u Briselu i kada vam skoro svi kažu – morate da uradite to i to. Nedavno sam bio u Briselu, kada sam završio, dvojica poslanika su me pitala – šta je sa Srbijom. Na Srbiju se u Briselu gleda sa nepoverenjem, i ako uvede sankcije, Srbija će imati hipoteku zemlje koja neće biti pouzdan partner”, zaključio je Srđan Majstorović.

N1

Pročitajte još:

Vučić o samitu u Briselu: Veliki pritisci zbog Rusije-Ukrajine i sankcija

Rama: Razumem agendu EU, ali Srbija je u drugačijoj poziciji, ne može tako brzo da prihvati sve sankcije

Osmani iz Brisela: Oni koji veruju da mogu da idu putem Moskve i Putina ne zaslužuju da uđu u EU

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.