Rama: Razumem agendu EU, ali Srbija je u drugačijoj poziciji, ne može tako brzo da prihvati sve sankcije

 

Edi Rama Brise
FOTO: Edi Rama/Tviter

Svako treba da zna da je Srbija u drugačijoj poziciji. Razumem da se od Beograda traži više, ali opet ne vidim zašto bi se išlo do tih granica. Srbija jednostavno nije u poziciji da tako brzo prihvati sve te sankcije, ocenio je danas albanski premijer, Edi Rama u Briselu.

U Briselu je danas održan samit Evropska unija – Zapadni Balkan na kojem se 27 evropskih šefova država i vlada sastalo sa kolegama iz regiona. Razgovaralo se o izazovima sa kojima se suočavaju, a naročito u svetlu ruske invazije.

Premijer Albanije, Edi Rama, izrazio je nezadovoljstvo zbog stava Bugarske u vezi sa otvaranjem pristupnih pregovora sa EU za njegovu zemlju i Severnu Makedoniju.

„Sramota je što jedna zemlja NATO-a, Bugarska, kidnapuje još dve NATO-ove zemlje, Albaniju i Severnu Makedoniju, usred vrelog rata u dvorištu Evrope sa 26 drugih zemalja koje i dalje sede u zastrašujućoj nemoći“, ocenio je albanski premijer uoči početka samita.

U međuvremenu se još jednom oglasio na Tviteru gde je poručio:

„Lepo mesto, lepi ljudi, lepe reči, lepe slike i zamislite samo koliko bi lepše moglo da bude kada bi lepa obećanja pratilo njihovo ostvarenje“.

Istu poruku preneo je potom i na zajedničkoj konferenciji za štampu sa severnomakedonskim kolegom i srpskim predsednikom.

On je ujedno poručio da Albanci „nisu tako fini da fino odustanu“ i da će nastaviti da rade  kako bi postali članica EU.

Rama je ujedno govorio o trenutnoj poziciji Srbije, a u kontekstu rata u Ukrajini i zahteva Evropske unije da uvede sankcije Rusiji.

„Svako treba da zna da je Srbija u drugačijoj poziciji. U Srbiji je realnost potpuno drugačija. Pokušao sam da im objasnim da se radi o zemlji u kojoj je Putin popularan kod 80 odsto građana i gde nije velika volja da trče i dođu u Brisel“, poručio je Rama.

„Protivno svim očekivanjima, ja sam nisam očekivao, nisam pozvao Aleksandra, jer sam se plašio da će da mi kaže – ‘izvini mi moramo da krenemo u drugu stranu i to bi bio kraj svih odnosa’ i ja sam mislio i onda sam se iznenado da su tri puta podržali Zapad i čak su glasali za izbacivanje Rusije iz odbora za ljudska prava“.

Albanski premijer kaže da razume zahtev da se „od Srbije traži više“.

„Ali opet ne vidim zašto bi se išlo do tih granica i usvajanja svih sankcija protiv Rusije. Srbija jednostavno nije u poziciji da tako brzo prihvati sve te sankcije, što može da rizikuje time da dovede do kontraefekata, ko će to da plati“, upitao je.

Rama ponavlja da razume da je u pitanju evropska agenda za Srbiju, ali i kaže da će „to pre svega da osete narodi naših zemalja“.

Pročitajte još: 

Rama poziva na strpljenje: Preveliki pritisak Zapada na Srbiju mogao bi da šteti stabilnosti regiona

„Mi ne želimo rat, ne trebaju nam sukobi, krv, tenzije u regionu i zato želimo da nastavimo u pravcu u kojem smo išli. I zato sam im rekao – ‘ajmo da nastavimo. Ima puno problema koji već postoje i ne treba da se stvara još jedan problem, to je ono u šta verujem“.

Albanski premijer se ujedno osvrnuo i na pitanje vizne liberalizacije za Kosovo.

Kaže da je u toku „kidnapovanje građana Kosova koji ne mogu slobodno da se kreću“.

„Oni su jedini ljudi na tlu Evrope koji ne mogu slobodno da se kreću. Njihovi oslobodioci ih drže kao taoce. Ovo je ludo, ovo je sramota i ovo mora da se završi“, ocenio je.

Vučić kaže „takozvano Kosovo“, a ja „Kosovo“, ali nas to ne sprečava da sarađujemo

Edi Rama je takođe govorio o inicijativi „Otvoreni Balkan“. Rekao je da je reč o jednoj vrlo korisnoj inicijativi koja uvećava regionalnu saradnju.

Ponovio je da ona predstavlja „sto kojem mogu da se priključe svi koji žele“.

„Svih šest zemalja, Aleksandar je to nazvao – takozvano Kosovo, a ja to zovem Kosovo i tačka. Ali nas to ne sprečava da radimo zajedno. Zamislite ukoliko bismo se međusobno borili kako bi Balkan bio bio užasno mesto“, rekao je Rama.

Albanski premijer kaže da ne bi trebalo da bude problem Vlade Kosova da li će se priključiti.

„Srpska vlada mora prihvatiti ovo. I osećam se privilegovano što mogu da radim u interesu svoje zemlje kroz ovaj mehanizam i da ojačamo ovu saradnju koja će doneti i mir. Konačni mir koji tražimo doćiće kroz inicijativu ‘Otvorenog Balkana’ i neće doći do tenzija i helikoptere koji kruže okolo“, kazao je Rama.

Pročitajte još:

Osmani iz Brisela: Oni koji veruju da mogu da idu putem Moskve i Putina ne zaslužuju da uđu u EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.