Vučić o samitu u Briselu: Veliki pritisci zbog Rusije-Ukrajine i sankcija

U Briselu je danas održan samit Evropska unija – Zapadni Balkan. 27 evropskih šefova država i vlada sastalo se sa kolegama iz regiona. Razgovaralo se i o ratu u Ukrajini, potvrdio je srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ali i ujedno kazao da je bio pod pritiskom zbog ovog pitanja, odnosno sankcija.

Kako su javili mediji koji su pratili dešavanja u Briselu, zvaničnici Evropske unije su novinarima sa samita izneli jasnu i nedvosmislenu podršku evropskoj perespektivi Zapadnog Balkana.

Kako je rečeno posle sastanka, potvrđeno je da je rat u Ukrajini stavio proširenje Evropske unije ponovo u prvi plan. To pre svega znači napredovanje u procesu pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i napredak u bilateralnim i regionalnim sporovima, između ostalog u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, javio je Radio slobodna Evropa.

Prvi krug razgovara na samitu trajao je četiri sata. Međutim, nakon razgovora iza zatvorenih vrata konferencija za novinare, na kojoj je trebalo da se obrate lideri EU, planirana za oko podneva, otkazana je, naveo je ovaj medij.

Sa druge strane, konferenciju za medije koja je trajala duže od sat vremena održali su predsednik Srbije i premijeri Severne Makedonije i Albanije.

Vučić je danas kazao da je postojao danas veliki pritisak na njega zbog rusko-ukrajinskog pitanja, ali i navodi da on nije došao u Brisel da opravdava poziciju Srbije.

„Mi smo kritikovani danas od strane mnogih zemalja članica oko rusko-ukrajinskog pitanja i sankcija“, rekao je Vučić.

Kaže da je prema podacima sa kojima raspolaže, od početka rata u Ukrajini u evropskim medijima objavljeno više od 2.629 članaka o tome da Srbija ugrožava bezbednost u regionu, suverenitet Bosne i Hercegovine, Kosova.

Međutim, Vučić dodaje da se ništa od toga nije dogodilo, a da se niko nije izvinio zbog „čistih izmišljotina“.

Vučić je još jednom ukazao na važnost „Otvorenog Balkana“ za saradnju u regionu te podcrtao da je sama inicijativa ideja Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a ne nečija druga.

Predsednik Srbije je kazao i da je drugima na Zapadnom Balkanu već sto puta upućen poziv da se priključe „Otvorenom Balkanu“ i da je uvek postojalo samo jedno pitanje – „gde su drugi i gde su bili drugi“.

„Imali smo pritisak od strane mnogih moćnih zemalja i njihovih vođa u vezi sa tipom inicijative i prirodom inicijative, ali mi postajemo sve snažniji jer smo počeli da verujemo u ovo i sebe i znamo da nam je potrebno da održimo mir u regionu, to je svima nama potrebno. Svi mi dobro znamo ovo, samo pogledajte jedan dan u Ukrajini danas. Da li to želite da vidite ponovo na Balkanu danas? Ja ne“, kazao je Vučić.

U sličnom tonu o „Otvorenom Balkanu“ je govorio i albanski premijer, Edi Rama, rekavši da će „konačni mir koji tražimo doći kroz inicijativu ‘Otvorenog Balkana'“.

Ponovio je da je inicijativa otvorena za sve u regionu, te kazao: „Aleksandar je to nazvao – takozvano Kosovo, a ja to zovem Kosovo i tačka. Ali nas to ne sprečava da radimo zajedno“.

Vučić je ujedno kazao da je Srbija danas izrazila veliku podršku otvaranju procesa pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i kazao da su premijeri ovih zemalja razočarani jer nisu dobili konkretan datum kada će do toga doći.

Ujedno je rekao i da Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju.

Govoreći o Samitu, Vučić je kazao je da je evropskim kolegama obećao da će Srbija uraditi sve što može do decembra i sledećeg samita.

“Neću reći da ćemo slaviti, ali mislim da ćemo u decembru biti u boljem raspoloženju nego danas”, kazao je Vučić i podcrtao da je Srbija na evropskom putu.

Sa druge strane, danas je kosovska predsednica Vjosa Osmani takođe u Briselu, rekavši da misli na Srbiju, kazala da one zemlje koje veruju da mogu da idu putem Moskve i Putina ne zaslužuju da uđu u EU, jer se „ne može ići na dva puta“.

Optužila je Srbiju da nije pokazala nikakvu dobru volju da se u potpunosti složi sa EU oko uvođenja sankcija Rusiji, te kazala da Beograd „na tom putu ne nanosi štetu samo sopstvenoj perspektivi, već i ostatku regiona, jer dozvoljava veći uticaj Rusije“.

„To je naravno pogubno po našu budućnost, kao i po mir i stabilnost kojima težimo“, poručila je u obraćanju medijima iz Brisela, kosovska predsednica Vjosa Osmani, neposredno pred početak Samita EU-Zapadni Balkan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.