„Građane ne zanimaju dijalog i integracije, nego kako da izađu iz krize”

FOTO: Kim

Poslednjih nekoliko meseci građani Kosova su suočeni sa poskupljenjem osnovnih, prehrambenih i svih drugih proizvoda. U Medija centru u Čaglavici je održana debata na temu „Ekonomska kriza na Kosovu – uzroci, posledice i moguća rešenja“, na kojoj su se učesnici složili da je aktuelna kriza posledica pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini.

Predsednik Alijanse za biznis Kosova, Agim Šahini je kazao da kriza pogađa i bogate, ali najviše siromašne, i to ne samo na Kosovu, nego na celom Balkanu i u Evropi.

„Govorim o Vladi Kosova koja bi trebala da preduzme konkretne korake u pogledu prevazilaženja krize. Krize sa kojom se trenutno suočavaju građani Kosova su različite, polazeći od poskupljenja svih proizvoda. Ovo poskupljenje je pogodilo sve kategorije građana. Jedina institucija, ustanova koja ostvaruje korist iz ove krize jeste državni budžet koji sada uzima mnogo više prihoda zbog povećanja cene uvoza. U tom pravcu, građani svakodnevno plaćaju potrošačku korpu mnogo više“, rekao je on.

Alijansa za biznis Kosova je dala nekoliko preporuka Vladi Kosova za prevazilaženje krize.

“Prvi korak je da smanje takse na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu. Siromašne građane ne interesuje ni dijalog, ni integracija, nego kako da prevaziđu ovu krizu, za koju oni bez svoje krivice plaćaju veoma visoku cenu. Vlada Kosova treba da ide uporedo sa borbom protiv krize, protiv siromaštva“, dodao je Šahini.

Trenutnu krizu Gordana Đorić iz Udruženja poslovnih žena “Avenija” poistovećuje sa onom iz vremena 90-ih prošlog veka. Kaže da je tržište nestabilno, te da je nesigurno poslovati u ovakvim situacijama.

“Te krize se stvaraju iz nekih centara. To iskustvo je pokazalo i ranih godina, da se kreiraju te krize. Kriza kod nas u Evropi i na Balkanu počela je sa pandemijom koronavirusa, a sada i rat u Ukrajini. Građani trpe, svi trpe. Vlada Kosova treba da donese mere koja će ublažiti tu krizu. Kao što građani trpe, trpi i privreda i oni moraju da donesu neke mere koje će doprineti da se na neki naćin stabilizuje to stanje”, rekla je ona.

Đorić se osvrnula i na povećanje PDV-a koje je, kako ističe, jako važno u trenutnoj situaciji.

“PDV se povećava samom cenom, onda kada vi imate veći PDV, onda ne možete mnogo toga da pokrijete od troškova, pa sve do povećanja plata. U okruženju imamo države koje su već na neki način preuzele mere i sprečile mnoge teže stvari koje bi se desile u nekoj državi, kao i da ne bi trpeli građani i privreda”, navela je Đorić.

Fatim Berzati sa Gore, inače bivši zamenik ministra za ekonomski razvoj, kazao je da u energetsku strategiju Kosova 2020 – 2031 nisu bili upućene nevećinske zajednice.

„Ono što brine Goransku zajednicu konkretno je problem sa energetskom situacijom koja je preko deceniju nestabilna. Nigde se ne spominje u strategiji hidroelektrana Žur koja bi trebalo da se izgradi u Prizrenu, koja bi trebalo da ima preko 300 megavatsati električne energije, što bi doprinelo da Kosovo ispuni tu kvotu od 25 odsto značajno više, tako da bi ova elektrana u Obiliću bila nepotrebna. Prema strategiji ministarstva od 2017. godine trebala je da proizvodi određenu količinu energije, ona uopšte ne funkcioniše“, dodaje Berzati.

Za privrednika, Miroslava Stolića, trenutna situacija je dosta teška. Kaže da radnici traže povećanje plate, ali i da u potrazi za “plaćenijim poslom” mnogi odlaze u centralnu Srbiju ili Hrvatsku.

“Mi se bavimo proizvodnjom, susrećemo se sa brojnim problemima, radnici traže povećanje plata, mi to ne možemo da ispunimo, cene se menjaju iz dana u dan, ne znamo kako da se ponašamo. Vlada bi trebala da radi na tome, da skine akcize i da omogući neke subvencije. Ne vidim neko rešenje gde Vlada radi na nečemu da pomogne”.

Stolić je vlasnik nekoliko trgovinskih radnji. Navodi da trenutno nema nestašice robe, već da sami dobavljači izazivaju neku vrstu krize.

“Oni neku robu sklone sa rafova koju su nabavili za evro, a kad vi odete oni vam kažu 1.10. Kada odete za pet dana, to je već 1. 20 evra. Šećer je bio od 50 do 60 centi, a sada je 1 evro, dok je zejtin bio 1.30 – 1.40, a sada je skoro 3 evra. Situacija je dosta teška, mi mislimo da jedan deo distributera pravi neku veštačku krizu. Mislim da oni uvoze neku robu ili imaju zalihe i dižu cenu veštački. Rešenje je da Vlada radi na tome, da izađe sa nekim konkretnim planom i da resori koji su zaduženi za tu vrstu delatnosti budu više na terenu. Trebalo bi da imaju kontrolu”, dodao je Stolić.

Sa Stolićem se ne slaže Agim Šahini. On smatra da ova kriza nije veštačka, već posledica rata u Ukrajini jer, kako naglašava, Ukrajina i Rusija su snabdevale više od 40 odsto tržišta naftnim derivatima u celoj Evropi, kao i više od 30 odsto različitom robom.

„Mi smo država koja 90 odsto robe uvozimo, mi ne zavisimo od naše proizvodnje, nema tu ništa veštačko, nema jestivo ulje, mi kupujemo jestivo ulje od berze, šećer od berze, naftne derivate od brze. Mi i paradajz kupujemo vani, a ne ostalo. Od domaće proizvodnje mi ne možemo ništa. Drugačije bi bilo, znate, kada je bilo poskupljenje jestivog ulja, to je bilo u jednom momentu kada su hteli privrednici da “koriste gužvu”, ali je kratko trajalo, sada ima uvozna cena, proizvođačka cena, sada nema veštako ništa. Jako je teško, u situaciju smo kada je to konkretno, a ne veštačko“.

Gordana Đorić je dodala da kriza na Kosovu traje dugo godina jer Kosovo nije donelo strategiju razvoja na pravi način.

“Veliki problem zbog čega odbijamo investitore jeste nepostojanje vladavine prava, visoka korupcija, sve ovo što je za investitora jako važno, da postoji sistem u koji on može da ima poverenje i njegova investicija bude sigurna. Nezaposlenost već dugo godina prelazi 40 posto”, rekla je ona.

Debata na temu „Ekonomska kriza na Kosovu – uzroci, posledice i moguća rešenja“ organizovao Medija centru u Čaglavici uz podršku Inicijative za mirovne promene.

Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.