LVV odbio koalicioni predlog LDK: Visoka cena za nas i Konjufcu

Poslanici Samoopredeljenja (LVV), Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) i Liburn Aliju (Liburn Aliu), saopštili su noćas u emisiji Rubikon na KTV da ova partija odbija najnoviji predlog potencijalnog koalicionog partnera za formiranje vlade – LDK.

Višemesečni koalicioni pregovori LDK i LVV, ne idu u dobrom smeru. Predstavnici dve partije svakodnevno putem medija upućuju kritike jedni drugima, a od juče su počeli i sa objavljivanjem ponuda i kontraponuda dok su istovremeno zvanični sastanci lidera dve partije obustavljeni.

Nakon što je LVV predložilo LDK da buduća vlada bude sastojana od 14, umesto glasačima obećanih 12 ministarstava, od kojih bi 6 pripadalo LDK, 5 LVV, a 3 manjinama, uz obećanje podrške poslanika LVV za izbor kandidata LDK za predsednika Kosova kada aktuelnom predsedniku prođe mandat, LDK je odgovorio kontraponudom.

Danas su iz partije pokojnog Ibrahima Rugove pokretu Samoopredeljenje predložili da sastav vlade ostane kao onaj prvobitno planiran, sa ukupno 12 ministarstava od čega bi po 5 pripalo LDK i LVV, a dva manjinama, a da mesto predsednika i predsednika Skupštine budu rotirana.

Odnosno da LDK poslanik obavlja funkciju predsednika skupštine do trenutka kada bude odabran LDK predsednik, nakon čega bi mesto predsednika Skupštine preuzeo LVV.

Međutim, budući da je na inicijativu LVV 26. decembra, na konstitutivnoj sednici kosovske skupštine, već odabran predsedavajući najvišeg kosovskog zakonodavnog tela iz redova LVV, Glauk Konjufca, prihvatanje predloga LDK podrazumevao bi i ostavku Konjufce. Ovo je za LVV neprihvatljivo, navode večeras predstavnici ove partije u emisiji Rubikon.

„Odluka da se povučemo posle ovoliko truda, preskupa bi bila i za nas i za Konjufcu kao ličnost, ali i za Kurtija i gospodina Mustafu, koji bi na proizvoljan način, odmah po formiranju vlade, kao prvi demokratski čin, razrešili jednu osobu. Jedna stvar je kada imate zahtev za njegovu smenu ili on da ostavku zbog ozbiljnog prekršaja. Ne možemo odgovoriti ni sa da ni sa ne. Ako tražite da dve osobe kao diktatori odbace odluku Skupštine, i to prvu odluku Skupštine, to je onda uvreda i za tu instituciju“, rekao je Aliju prenosi Koha, dodajući da je LVV pre spremno da poveća vladu za još dva ministarstva nego prihvati takav predlog.

Podsećamo, pre konstitutivne sednice kosovske skupštine, u javnosti je bilo rašireno uverenje da su LVV i LDK, u sklopu koalicionih pregovora dogovorili da mesto predsednika Skupštine Kosova pripadne LDK. Zato je nominacija Glauka Konjufce, drugog čoveka LVV bila iznenađenje za sve, ponajviše LDK. Iako su poslanici ove partije glasali za njegov izbor, oni kasnije nisu krili nezadovoljstvo jednostranom odlukom Kurtija, kako su je nazvali.

I Hadžiu je predlog rotacije mesta predsednika i predsednika skupštine  nazvala „izvrgavanjem rugla“ institucije i pozvala LDK da od toga odustane.

Hadžiu je takođe iznela sumnje da LDK zaista želi koaliciju sa LVV.

„Interesovanje za stvaranje koalicije iskazuje se akcijama. Vremenom sam počela da sumnjam (u spremnost LDK na saradnju)“, rekla je ona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.