Abazi: Ne treba strahovati da će se Amerika povući sa Kosova

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Haki Abazi, govorio je o svom iskustvu u Avganistanu rekavši da je tamo radio tri godine.

Abazi je rekao da je otišao u Avganistan da radi za USAID, gde je boravio od 2003. do 2006.

„Otišao sam na rad 2003. godine, a 2006. završio sam svoju misiju kod USAID-a i nastavio svoj posao, posebno sa predsednikom Ganijem, gde je deo programa bio izgradnja trajnog mira“, rekao je Abazi u „Posebnom izdanju“ za Kljan Kosova.

Kaže i da je poslednji put u Avganistanu bio 2018. godine, ali da je prema njegovim rečima, situacija tamo drugačija.

Prema Abazijevim rečima, talibani su proizvod rata protiv Sovjetskog Saveza, koji su se u toj fazi nazivali „mudžahedini“.

„Talibani su politička organizacija, a kasnije i vojna. Talibani označavaju studente koji su uzeli oružje u borbi protiv Sovjetskog Saveza“, rekao je Abazi.

Abazi je rekao da na Kosovu ne bi trebalo da bude straha u pogledu mogućnosti o povlačenju američkih trupa sa Kosova.

„Amerikanci nisu umorni od boravka u Južnoj Koreji i u bazama Evropske unije, ali ne može se boriti sa 70 odsto stanovništva koje ne podržava stranu agendu, tako da ne treba strahovati, jer nema paralela da će se Amerika povući sa Kosova“, rekao je on, prenosi Kljan Kosova.

Talibani i mudžahedini nisu isto

KoSSev: Potpuno drugačije razjašnjenje o tome da talibani i mudžahedini nisu isto, dao je poznati srpski novinar, specijalista za spoljnu politiku na TV N1 – Vladan Alimpijević u sinoćnjoj specijalnoj emisiji na ovoj televiziji.

„Za svet su talibani i mudžahedini jedno te isto, ali to su dve potpuno različite grupe bile. Islamska država je treća. Talibani su samo jedna od tih ekstremnih islamističkih grupa i oni sada pokušavaju da ubede svet da će bolnice raditi, da će škole raditi, naravno žene će moći da izlaze samo u pratnji muškaraca. To je njihovo shvatanje sveta“, kazao je između ostalih informacija Alimpijević.

Takođe, kao direktnog krivca najnovijih dešavanja u Avganistanu označio je američkog predsednika Bajdena, rekavši i da u Avganistanu nije bilo demokratije ni proteklih 20 godina, dok su drugi eksperti za avganistanske prilike dodali i greške prethodnih američkih administracija i ostalih međunarodnih poteza, a svi zajedno govorili o visokoj korupciji u toj zemlji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.