Ministri finansija Zapadnog Balkana u Beču: Od naredne godine novi fond

Sastanak ministara Zapadnog Balkana u Beču pred samit u Londonu
Sastanak ministara finansija u Beču

U Beču je održan sastanak ministara ekonomije i finansija Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Učestvovali su i ministar finansija Srbije, Siniša Mali i njegov kosovski kolega, Bedri Hamza. Evropski komesar za proširenje, Johanes Han, upravo je iz Beča najavio novi evropski instrument za podršku. Planira se da u novom fondu bude i do 150 miliona evra, koji bi od početka naredne godine trebalo da bude dostupan finansijskim institucijama. Sastanak u Beču održan je pred samit Zapadnog Balkana u Londonu koji se održava 9. i 10. jula.

Prošle godine Republika Srbija imala je 3,9 milijardi evra trgovinske razmene sa članicama CEFTA-e, od čega je 3,1 milijarde izvoz Srbije, kazao je Mali, koji je učestvovao na panelu “Regionalni ekonomski prostor“.

Srbija je 2006. sa Albanijom, BiH, Bugarskom, Hrvatskom, Makedonijom, Moldavijom, Crnom Gorom, Rumunijom, UNMIK-om/Kosovo-om kao carinskom teritorijom u skladu sa Rezolucijom SB OUN br.1244, postala članica CEFTA-e – jedinstvenog multilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini u Jugoistočnoj Evropi.

Bugarska i Rumunija su od 2007. postale članice EU i izašle iz CEFTA-e. Sve ostale članice sporazuma otpočele su njegovu primenu novembra 2007. CEFTA sporazum zamenio je mrežu od 32 bilateralna sporazuma o slobodnoj trgovini, koji su bili u primeni od 2001.

CEFTA-om sada predsedava Kosovo.

Govorio je i o ekonomskoj saradnji Zapadnog Balkana, te pomenuo tri protokola u okviru CEFTA-e koji tek treba da budu usvojeni – Dodatni protokol 5 koji bi trebalo da pojednostavi postupke carinske i granične kontrole, Dodatni protokol 6 i 7.

Do sada je pet članica CEFTA sprovelo Protokol 5, što je i Vlada Srbije učinila i poslala ga Skupštini na ratifikaciju.

„Godišnje se izgubi 26 miliona sati zbog čekanja kamiona na granicama i to moramo da rešimo… Očekujemo da će ovaj protokol stupiti na snagu kod svih potpisnica do kraja godine, kako je i planirano,“ naveo je Mali, govoreći o ovom protokolu.

Protokol 6 bi trebalo da obezbedi povećanje trgovine uslugama i priznavanje profesionalnih kvalifikacija, a Protokol 7, o kojem će razgovori biti intenzivirani na jesen, bi trebalo da doprinese smanjenju i potencijalnoj eliminaciji netarifnih barijera u regionu.

Mali: U Srbiji otvoreno 400.000 radnih mesta

Mali je takođe rekao da ohrabruje podatak, koji će sutra Evropska komisija i zvanično da objavi – da je u poslednjih par godina, u regionu Zapadnog Balkana, otvoreno 638.000 novih radnih mesta, od čega 400.000 u Srbiji.

Mali se osvrnuo i na višegodišnji akcioni plan (MAP) za regionalni ekonomski prostor (REA) za šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji je podržan na Samitu u Trstu 12. jula prošle godine, navevši da je Vlada Srbije „veoma posvećena ispunjavanju svojih obaveza“.

Hamza je, sa druge strane, u svom govoru, govorio o „koracima koje je Vlada Kosova preduzela da održi makro-fiskalnu i finansijsku stabilnost i za poboljšanje poslovnog okruženja“, te podsetio da je u protekloj godini Kosovo rangirano kao najveći reformator u Izveštaju o poslovanju Svetske banke.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović predstavio je danas u Beču i rezultate sprovođenja Akcionog plana (MAP) za regionalni ekonomski prostor (REA) za koji je Han ocenio da ima potencijal da bude prekretnica za region. Detaljnije na zvaničnoj Internet stranici RCC-a.


Pročitajte još:

Čadež: Brže do manjih troškova i većih koristi za privredu regiona

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.