Gračanica: U podne o knjizi Hamida Isljamija sa Gore

Pesnik sa Gore Hamid Isljami Šole
Hamid Isljami Šole, Rtv Kim

U podne u Domu kulture Gračanica održava se književni čas i predstavljanje knjige Hamida Isljamija Šoleta „Savršen sklad“. Knjiga je objavljena posthumno i pesnikova je zaostavština napisana na srpskom jeziku.

Isljami je rođen je 1. maja 1959. u Rapči, na Gori. Preminuo je 2. aprila 2013.

Deo pesme Velika igra iz „Pisma iz Gore“

Vreme je veliko ništa

Ljuljaška careva i naslednika

sudbina siromašnih potomaka

naslada prepotentnih istomišljenika

smrtna kazna dokonih vilenjaka

 

Vreme je zamka za bedne

presahli izvor za žedne

podela na vredne i bedne

 

Vreme je VELIKA IGRA

u kojoj svi na početku gube

Pisao je pesme, pripovetke, na srpskom i goranskom jeziku, a autor je i prve drame napisane na goranskom „Jusuf i Džemilja“ koja je objavljena 1995. Ostaće zapamćen i po knjizi propovedaka za decu „Dolapče“ iz 1996.

Objavljene su i knjige – „Počivalište“ (1990), „Među nas i vo nas“ (1993), „Devojke na konju“ (1995), „Nebo u čaši vode“ (1996), „Pisma iz Gore“ (1996), „Kameno ogledalo“ (1997), „Nibet Gori“ (1997) i „Abdes duše“ (1998). Prepev za „Savršeni sklad – Samotake naredena“ uradio je pesnikov prijatelj Zećir Zurapi.

Isljamijeve pesme i priče našle su se i u Novom svetu, Kopči, Književnoj reči, Paunu, te listovima „Književna periodika“, Jedinstvo, ali i u Antologiji pisaca na lokalnim dijalektima, Antologiji pisaca Kosova i Metohije i Antologiji poezije Gore.

U današnjem predstavljanju knjige Isljamija, u čitaonici „Darinka Jevrić“, učestvovaće Aca Vidić, Zećir Zurapi i Živojin Rakočević.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.