Lončar ekskluzivno za Indeksonline: ​​Vučić mi je predložio da početkom januara donesem kovid vakcinu za sve zajednice na Kosovu

Zlatibor Lončar
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Izvor: Indeksonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vakcine Covid-19 stigle su na Kosovo, ali ne iz kosovskih institucija. Po nalogu Vlade Srbije stotine građana srpske zajednice vakcinisano je u severnim opštinama.

Indeksonline je razgovarao sa srpskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, koji je otkrio detalje dolaska vakcine Fajzer na sever.

Lončar je za Indeksonline kazao da je srpski predsednik predložio da tokom drugog kontingenta u januaru vakcinu Fajzer (američko-nemački proizvod) donese i za druge zajednice na Kosovu.

„Lideri Republike Srbije posvećeni su brizi o svim građanima bez ikakve razlike.

Naročito u vreme pandemije koja već godinu dana teroriše čitav svet, odnoseći živote skoro dva miliona ljudi.

S obzirom na ovu činjenicu, prvi smo u regionu i drugi na kontinentu kao deo Evrope koji smo osigurali vakcinu Fajzer protiv kovid-19.  Zato smo započeli imunizaciju najugroženijeg dela populacije, u skladu sa profesionalnim procenama SZO. Stoga smatramo da je svima nama u interesu da omogućimo da se najveći mogući broj stanovnika zaštiti od pandemije. I tako da se spasi svaki ljudski život, koji izlaganjem koronavirusu može biti smrtno ugrožen.

Predsednik Vučić predložio je da se iz sledećeg kontingenta vakcine protiv kovid-19, koji bi trebalo da stigne početkom januara, obezbede količine za druge nacionalnosti na Kosovu.

Pre dva dana, na Kosovu, stotine građana je vakcinisano i ponuđeno im je da se spreči smrtonosni zaražavanje. Ovim su zaštićeni i od potencijalnih posledica pandemije.

Verujemo da je cilj svake odgovorne vlade u svetu da pruži maksimalnu pomoć svakoj osobi kako bi spasila barem jedan ljudski život. A da ne pominjemo stotine hiljada ljudi“, rekao je Lončar“ za Indeksonline.

Kosovska vlada: Bez informacije da su vakcine na Sever dopremljene zakonito, mere ukoliko je to tačno

Negativne reakcije u Prištini na račun vakcinacije građana na Severu

Vučić: Vakcinacija protiv kovida danas počela i u Leposaviću, u toku dana i u K. Mitrovici

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.