Kosovska vlada: Bez informacije da su vakcine na Sever dopremljene zakonito, mere ukoliko je to tačno

Kosovska vlada nema informaciju da su vakcine iz srpskog zdravstvenog sistema dopremljene na Sever Kosova zvaničnim putem.

Kosovska vlada oglasila se posle lančane negativne reakcije kosovskih političara, ali i pojedinih albanskih lekara u vezi sa početkom vakcinacije građana na Severu, koja se odvija juče i danas.

Navode da na osnovu informacija sa carine i iz pogranične policije, nemaju podataka da su na zvaničan – zakonit način na teritoriju Kosova uvežene vakcine protiv Covid-19.

„Ukoliko su ove vakcine na Kosovo ušle nelegalnim kanalima, tada će kosovske institucije preduzeti potrebne zakonske mere protiv osoba uključenih u ovu ilegalnu aktivnost, šverc lekova“, navodi se u saopštenju iz Prištine.

Dodaju da kosovske institucije nisu imale zvaničnu komunikaciju sa institucijama Srbije u vezi sa ovim pitanjem, niti preko kancelarija za vezu, niti uz posredovanje međunarodne zajednice.

„Svaki medicinski proizvod koji uđe u Republiku Kosovo mora da podleže pravilima za uvoz, bilo da je reč o donaciji ili redovnom uvozu, sa dozvolom za promet za proizvod izdatom od strane KAMP (Kosovska agencija za medicinske proizvode i opremu). Ukoliko se proizvod ne pridržava ove redovne procedure, smatra se ilegalnim proizvodom. Nadležni organi preduzimaju odgovarajuće pravne radnje“, navodi se u zaključku saopštenja.

Za to vreme, danas je, prema ranijem planu, nastavljena vakcinacija dela stanovništva u Zubinom Potoku i Zvečanu – starijih od 65 godina. Još uvek nema podataka o tačnom broju onih koji su juče i danas primili vakcinu Fajzer BionTech u ove četiri opštine.

To je bio povod za talas negativnih reakcija u Prištini. Osim kritika upućenih na račun Srbije, kritike se pre svega upućuju kosovskoj vladi za to što je, kako se čita u lančanoj reakciji, dozvolila „kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo“.

Sve o epidemiji koronavirusa pratite u blogu.


Negativne reakcije u Prištini na račun vakcinacije građana na Severu

Vučić: Vakcinacija protiv kovida danas počela i u Leposaviću, u toku dana i u K. MitroviciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.