Negativne reakcije u Prištini na račun vakcinacije građana na Severu

FOTO: Sa današnje vakcinacije u Leposaviću, RTV Mir

Dan nakon što su prvi građani Srbije primili vakcine protiv kovida 19, sa vakcinacijom se danas započelo i u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici. Sutra se nastavlja u Zubinom Potoku i Zvečanu a vakcinišu se grupe građana starijih od 65 godina. Prve doze američko-nemačke vakcine Fajzer BioNtech u Srbiju su stigle ranije ove nedelje, nove doze očekuju se 4., a zatim i 11. januara. I dok na Severu oni koji su vakcinu primili kažu da im je laknulo, reakcije kosovskih političara i lekara su negativne. Osim kritika upućenih na račun Srbije, kritike se pre svega upućuju kosovskoj vladi za to što je, kako se čita u lančanoj reakciji, dozvolila „kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo“.

Više kosovskih medija, izveštavajući o ovoj vesti je istovremeno zatražilo i komentar aktuelne kosovske vlade koja broji poslednje dane i ministarstva zdravlja i javljaju da nisu uspeli da ga dobiju.

U nastavku objavljujemo samo neke od reakcija iz kosovske štampe.

Poslanik LVV: Vlada Srbije efikasnija od Kosova!

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanik LVV Mefailj Bajćinovci (Mefail Bajqinovci) kritikovao je vladu zbog vakcinacije građana Kosova od strane Srbije.

Bajćinovci je putem posta na Fejsbuku rekao da kosovske institucije još uvek nisu sprovele čak ni vakcinaciju protiv sezonskog gripa.

„Još ništa nismo videli. Evo još jednog oblika predaje suvereniteta onima kojima su usta puna suvereniteta i integriteta. Posle slučaja Karačeva, gde je na dve noge i više od dva kilometra, srpska žandarmerija prekršila suverenitet Kosova, dok se vlada uzalud ponašala kao noj, danas je vlada Srbije započela vakcinaciju građana Republike Kosovo vakcinama protiv kovida. A naše institucije još uvek nisu izvršile ni vakcinaciju protiv sezonskog gripa“, napisao je on.

Hadžiu: Srbija krši suverenitet Kosova vakcinacijom na severu Kosova

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiu (Haxhiu) rekao je da Srbija vakcinacijom na severu Kosova krši suverenitet Kosova.

Prema njegovim rečima, Avdulah Hoti se predao kao i Aljbin Kurti sa 1000 testova iz Srbije, izveštava Kljan Kosova.

„Vakcinacija na severu i prihvatanje 1000 donatorskih testova iz Srbije su argumenti za neuspeh Hotija i Kurtija na severu.

Ispod možete pročitati njegovu punu reakciju:

„Srbija vakcinacijom na severu Kosova krši suverenitet Kosova, Hoti se predao kao Kurti sa 1000 testova iz Srbije

Vakcinacija na severu i prihvatanje 1000 donatorskih testova iz Srbije argumenti su za neuspeh Hotija i Kurtija na severu.

Neuspesi vlade Hoti i Kurti na severu tokom pandemije:

Aljbin Kurti je dobio 1.000 donatorskih testova iz Srbije, dozvolio je lekarima iz Srbije da rade na Kosovu tokom pandemije i poštovao je Vučićev policijski čas na severu.

Avdulah Hoti je dozvolio vakcinaciju na severu koju je organizovala Srbija, podvrgnut je bio i srpskom policijskom času na severu.

Za manje od godinu dana vlade Hotija i Kurtija bile su potčinjene Vučićevoj Srbiji na severu.

Želim da podsetim ove prevarante na neke akcije koje je PDK radila 7 godina u vladi na severu:

– Zaustavila je voz za Srbiju,

– Srušio je zid,

– Uhapsio Đurića na severu,

– Proširila ovlašćenja države na severu na prelaze 1 i 31,

– Organizovala 5 izbora sa zakonima i Ustavom Kosova,

– Izgradila preko 220 kuća za Albance na severu,

– Uložila u infrastrukturu i povratak albanskih stanovnika sa severa.

PDK je jedina stranka koja je proširila suverenitet države Kosovo na severu i investirala na severu“.

Haki Abazi: Vakcinacija građana Kosova od strane Srbije kršenje suvereniteta

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši potpredsednik vlade i član Pokreta Samoopredeljenje, Haki Abazi reagovao je u vezi sa vakcinacijom Srba na severu koju finansira Srbija.

Abazi je vakcinaciju nazvao pretnjom na teritoriji Kosova, i prema njemu, ona predstavlja kršenje suvereniteta i pretnju bezbednosti.

„Vakcinacija građana Republike Kosovo od strane Srbije na teritoriji Kosova predstavlja kršenje suvereniteta i pretnju bezbednosti zemlje“, napisao je na Fejsbuku.

Bahtiri: Vakcinacija neprihvatljiva i zabranjena akcija

Izvor: Gazeta Express (Delovi teksta su izvorno prevedeni sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri reagovao je nakon informacije da se Srbi na severu vakcinišu protiv covid-19 vakcinom Fajzer, koju je isporučila Srbija.

Bahtiri je rekao da Srbiji ne treba dozvoliti da krši suverenitet zemlje, nakon što je izneo ozbiljne optužbe protiv Hotijeve vlade, prenosi Gazeta Express.

„Isporuka vakcine ‘Pfizer’ iz Srbije u severne kosovske opštine i sprovođenje vakcinacije građana Republike Kosovo koji žive u ovom delu, neprihvatljiva je i zabranjena akcija. Nijednoj državi, a još manje Srbiji koja ne priznaje Republiku Kosovo i koja je počinila zločine i genocid u našoj zemlji, ne bi trebalo biti dozvoljeno da krši suverenitet države”, napisao je Bahtiri.

Zatim je dodao da se „ništa bolje” nije moglo očekivati „od nelegitimne vlade sa ukradenim mandatom, jer kao takva ne zastupa interese građana Kosova i ne radi za opšte dobro, već je zainteresovana samo za interese određenih klanova koristiti državni budžet i svu drugu javnu imovinu za lične interese”.

Kosovski kardiolog: Vakcinacija Srba na Kosovu od strane Srbije, kršenje međunarodnih konvencija

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kardiolog Fahri Beća (Beqa) takođe je jedan od mnogih koji su reagovali na vest o vakcinaciji na Severu Kosova, ističući da ona predstavlja kršenje ljudskih prava.

„Vakcinacija srpskih građana na Kosovu od strane Srbije je vakcinacija na etničkoj osnovi i pored političkih i međudržavnih implikacija predstavlja kršenje međunarodnih konvencija o pristupu zdravstvenim uslugama, štaviše kršenje ljudskih prava“, napisao je Beća.

On je takođe naveo da vakcina nije licencirana na teritoriji Kosova i za građane Kosova.

„Da Kosovo ima kompetentne ljude u svojim institucijama, ovo bi danas postalo međunarodna vest, a SZO i sve druge međunarodne institucije morale bi biti obaveštene kako bi još jednom pokazale patološku mržnju koju Srbija ima prema Albancima“, naveo je.

Murati: Ukoliko se politička logika ne promeni između Kosova i Srbije, onda će biti problema

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Lider Pokreta za jedinstvo Valjon Murati rekao je da će se vlade promeniti i da će doći nove, ali ukoliko se politička logika ne bude promenila u odnosu na probleme koje Kosovo ima sa Srbijom, situacija na severu Kosova ostaće ista i to najboljoj opciji, ali najverovatnije će se pogoršati, prenosi Insajderi.

Prema Muratiju, kampanja vakcinacije građana Kosova koji žive na severu od strane Srbije otkriva činjeničnu političku situaciju koja tamo vlada.

„Kao juče, kao danas, kao i sutra, suverenitet i funkcionalnost države Kosovo prolaze kroz Istočno Kosovo. Što se pre to shvati, to će bolji rezultat biti za Kosovo. Što duže zakasnimo, gubici će biti neizbežni“, napisao je Murati na Fejsbuku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.