Ljuljzim Peci o maršu KBS u južnom delu Mitrovice: Da li ste toliko glupi da ih sada šaljete?

FOTO: Printscreen

Marš pripadnika KBS-a u južnom delu Mitrovice za koji Priština tvrdi da je „rutinska vežba“, naišao je na kritiku Evropske unije, ali i direktora Kosovskog instituta za istraživanje politike i razvoj, Ljuljzima (Lulzim) Pecija.

„Znao sam da niste mnogo pametni, ali da ste toliko glupi da u ovoj situaciji šaljete KBS u Mitrovicu pod izgovorom da su to redovne vojne vežbe, ne bi mi palo na pamet“, naveo je u objavi na Fejsbuku.

Kako radite posao, ‘zajednicu’ ćete da tražite, ali je nećete naći

„Da, jednog dana ćeš otići, ali ovo mesto će ostati kopile pred vratima! Ili ćemo možda početi da slavimo gubitke“, dodao je Peci.

Samo dan nakon kriznog sastanka u Briselu koji nije doveo do konkretnih rezultata, kada je u pitanju rešavanje krize na Severu, juče je usledilo novo hapšenje Srbina na Severu Kosova.

Potom su u južnom delu Kosovske Mitrovice marširali pripadnici KBS-a, a sve to je naišlo na seriju kritika i optužbi iz Beograda.

U međuvremenu se oglasio visoki predstavnik EU, Žozep Borelj na Tviteru, navodeći da je veoma uznemiren zbog situacije na Severu Kosova, odnosno „vansudskih hapšenja Srba sa Kosova i marša Kosovskih bezbednosnih snaga u Južnoj Mitrovici“, ali i „teške retorike“ iz Beograda koja je potom usledila.

„Uprkos kriznom sastanku, eskalacija se nastavlja i postaje opasna. Nećemo to tolerisati“, naglasio je Borelj.

U međuvremenu je stigao odgovor kosovskog premijera.

On je kazao da je hapšenje izvršeno na osnovu „brojnih dokaza“ i u skladu sa procedurama, ali i da on nema „nikakve veze“ sa istragom.

Sa druge strane, kada je u pitanju marš pripadnika KBS-a koji je ujedno izazvao veliku pažnju na društvenim mrežama, uz dovođenje u vezu sa situacijom na Severu Kosova, on je kazao:

„Širenje panike i lažnih tvrdnji samo podstiče tenzije i pomaže onima koji žele da ih eskaliraju“.

Kurti je ponovio ono što je prethodno kazao kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj – da su pripadnici KBS zapravo učestvovali u „rutinskoj vežbi“.

Pročitajte još:

Kurti o hapšenju u KM: Postoje dokazi, ja nemam veze sa istragom

Borelj zabrinut zbog bespravnih hapšenja Srba, marša pripadnika KBS i retorike Beograda

Za marš KBS J.Mitrovicom, Mehaj: Redovna vojna vežba; Rada Trajković: „Veća eskalacija“ i to bez dozvole NATO-a

Vlajić: N.O. se tereti i za prisustvo na decembarskim barikadama na Severu, određeno mu zadržavanje do 48 sati

Srpska lista nakon novog hapšenja: EULEX i KFOR da se hitno rasporede i građanima obezbede mir

Policija: Srbin N.O. iz K.Mitrovice uhapšen je jutros zbog umešanosti u napad na KFOR

Uhapšen muškarac u blizini autobuske stanice u KM

Rama: Kurtija i Vučića treba zatvoriti na pregovorima dok ne reše sve tačke ka deeskalaciji

Kurti u Briselu ponavlja: Izbori nakon peticije za smenu gradonačelnika, „ekstremisti“ da se povuku, pa ćemo da smanjimo prisustvo KP

Borelj: Bez kašnjenja pregovori o statutu za ZSO na Severu; Zatražio sam istragu o pritvaranju

Borelj nakon susreta sa Vučićem i Kurtijem: Složili se da su potrebni izbori, neprihvatljivo maltretiranje zatvorenika, policajci da se odmah puste

Vučić nakon sastanka u Briselu: Plašim se da je sve otišlo predaleko, nema mape puta, zavisi od PrištinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.