Rama: Kurtija i Vučića treba zatvoriti na pregovorima dok ne reše sve tačke ka deeskalaciji

Edi Rama
Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Premijer Albanije, Edi Rama, predložio je da se kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatvore na pregovorima, i da im se ne dozvoli da izađu dok ne završe zajednički razgovor i ne razmotre sve tačke.

Prema njegovim rečima, ovo je prava forma da se obezbedi sprovođenje svih dogovora.

„Dvojica lidera treba da se uzmu i da se zatvore unutra na jednoj konferenciji, bez prava izlaska dok se ne završi zajednički razgovor, da se razmotre one tačke, koje niko ne osporava, ali istovremeno svaki drugome prebacuje krivicu za to zašto se ne sprovode, jer nema volje. To je činjenica“, naglasio je Rama na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, jedinu korist od trenutne situacije – ima predsednik Rusije, Vladimir Putin.

„Jedinu korist od trenutne situacije ima gospodin koji ostaje zaključan u svom bunkeru u Kremlju“, rekao je Rama.

On je na ovoj konferenciji ponovio pozive na bezuslovno oslobađanje trojice kosovskih policajaca, koje je Srbija „kidnapovala“.

On ih je nazvao „taocima“, istovremeno kritikujući stav koji je Srbija zauzela.

„Njihovo držanje u zatvoru je neopravdano i nastojanje da se prikrije ta državna zabluda za držanje tri strana policajca, podižući glas zbog hapšenja nekoliko srpskih građana od strane policije Kosova je previše uznemirujuće“, izjavio je Rama.

Opširnije o novoj krizi na Severu, čitajte na našoj istoimenoj tematskoj stranici: KRIZA NA SEVERUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.