Ljajić: Rešenje za blokadu kamiona uz posredstvo EU

Tokom ove nedelje trebalo bi, uz posredovanje Evropske unije, da bude nađeno rešenje za kamione s opasnim materijama koji već šesti dan stoje na prelazu Merdare, kaže Rasim Ljajić. Potpredsednik Vlade u izjavi Tanjugu kaže i da Vlada Srbije nema interes da ulazi u ekonomski rat sa Kosovom, ali ističe da bi, u slučaju da uvede recipročne mere, to bilo pogubno pre svega za kosovsku stranu.

"Mi nemamo interes da ulazimo u ekonomski rat, jer imamo značajan promet sa Kosovom. Plasiramo robu na to tržište u vrednosti od 430 miliona dolara godišnje. Želimo da problem rešimo. Ako se ovaj rat nastavi, sigurno je da bi Kosovo platilo daleko veću ekonomsku cenu, ali bismo i mi gubili. Zato tražimo rešenje pre nego što bismo uveli dodatne recipročne ekonomske mere," objasnio je Ljajić.

Pročitajte još:

Kosovo vratilo 5 kamiona nafte i prirodnog gasa iz Srbije

Srbija gubi milione blokadom sa Kosova

Kolona vozila na Merdaru, čeka se i do 20 sati

Đurić poručio Prištini: Ne secite granu na kojoj sedite

"Recipročne mere" Kosova protiv Srbije: Prvi kamioni vraćeni sa Merdara; odluka se sprovodi i na Severu

Priština uvela "recipročne mere" protiv Srbije

Kosovo je, primećuje, uslovno rečeno ovim potezom imalo dva faula.

Najpre, prekršili su CEFTA sporazum, jer su samostalno izdali sertifikate, iako nisu članice Evropskog sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu opasne robe, budući da je za to uslov i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Drugi faul je što su uveli mere, a da nisu drugoj državi članici CEFTA sporazuma najavili tu mogućnost, niti su tražili kroz bilateralne razgovore da se taj problem reši.

"Ovim povodom je bilo nekoliko sastanaka u Briselu i u okviru zemalja članica CEFTA sporazuma. I danas vodimo razgovore uz posredovanje Unije i nadamo se da ćemo ove nedelje naći rešenje," navodi Ljajić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija ističe i da kompanije koje trguju trpe ozbiljne posledice blokade, pa je zato u obostranom interesu da se problem što pre reši.

"Nisam siguran da sa druge strane postoji svest o težini ovih dešavanja," rekao je Ljajić.

On se osvrnuo i na nedavne incidente kada su pripadnici "Samoopredeljenja" u nekoliko navrata prevrnuli kamion sa srpskim proizvodima namenjenim kosovskom tržištu, kritikujući to što su kamione prevrtali iz političkih razloga.

"Neko prevrće kamione sa srpskom robom, i otvoreno kaže da to radi iz političkih razloga, jer se protive ovom, ili onom sporazumu. Ako ne prevlada ekonomija u ovoj situaciji, već pogrešno usmerene emocije, mislim da će šteta biti ogromna, a to će posebno pogoditi stanovnike Kosova," zaključio je Ljajić.

Vlasti u Prištini, inače, nazivaju recipročnim mere – mere kojima ne dozvoljavaju prolaz kamiona koji iz centralne Srbije preko administrativnih prelaza prevoze opasne materije – naftu i gas, dok Vlada Srbije upozorava da je to kršenje CEFTA sporazuma.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.