Lideri Zapadnog Balkana podržali Ukrajinu i zatražili snažniju podršku EU regionu

Vučić Kurti neformalna večera zelenski atina

Lideri zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije sinoć su u Atini izrazili snažnu podršku i solidarnost sa ukrajinskim narodom u njegovoj borbi za povratak slobode i istakli da je jedinstvo oko povratka mira nedvosmisleno.

To je saopštila vlada u Skoplju nakon neformalne večere koju je organizovao grčki premijer Kirijakos Micotakis povodom 20. godišnjice Samita EU – Zapadni Balkan u Solunu i „Solunske deklaracije“, kojoj je prisustvovao premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

U diskusiji na neformalnoj večeri, precizira se, lideri regiona razmenili su mišljenja o daljem toku procesa evrointegracija i istaknuto je da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za EU, što će doprineti stabilnosti i prosperitetu ne samo regiona već i Evrope u celini.

Ističe se da su lideri iz regiona poslali poruku da je za bržu integraciju Zapadnog Balkana u EU potrebna snažna politička podrška kao nikada do sada.

„Ceneći vrednosti EU zasnovane na demokratiji, vladavini prava i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda, zemlje Zapadnog Balkana su fokusirane na evropsku budućnost. Kako stoji u Solunskoj deklaraciji od pre dve decenije: ‘Evropa će biti istinski ujedinjena tek kada sve zemlje regiona postanu njen sastavni deo'“, piše u saopštenju i
i dodaje da su na kraju neformalne večere lideri usaglasili zajedničku deklaraciju.

Na neformalnoj večeri u Atini bili su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, lideri zemalja Zapadnog Balkana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, crnogorski predsednik Jakov Milatović, premijerka BiH Borjana Krišto, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Prisustvali su i premijeri zemalja članica EU iz regiona – Hrvatske Andrej Plenković, Rumunije Jon-Marsel Čolaku i Bugarske Nikolaj Denkov, kao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednica Moldavije Maja Sandu.

Pročitajte još:

Atina: Vučić i Kurti na večeri sa drugim liderima; Srpski predsednik sutra sa Zelenskim o Kosovu – „priznanje bi za nas bilo veliki udarac“

Večera u Atini: Neviđeni pritisak, kako govori Vučić, ili sprovođenje sporazumaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.