Atina: Vučić i Kurti na večeri sa drugim liderima; Srpski predsednik sutra sa Zelenskim o Kosovu – „priznanje bi za nas bilo veliki udarac“

Vučić Kurti neformalna večera zelenski atina

U glavnom gradu Grčke večeras je održana neformalna večera kojoj su prisustvovali lideri Zapadnog Balkana i predstavnici Evropske unije. U Atini je večeras i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski. Vučić i Kurti prethodno su se sastali odvojeno sa predsednicom Evropske komisije sa kojom su razgovarali o deeskalaciji situacije na Severu Kosova. Kurti je zatražio punu i bezuslovnu implementaciju Osnovnog sporazuma, a Vučić poručio da ne odustaje od nacionalnih interesa. Ujedno je najavio razgovor sa predsednikom Ukrajine o Kosovu, odnosno, kako je kazao, priznavanju i nepriznavanju teritorijalnog integriteta jednih i drugih.

Predsednik Srbije pohvalio se večeras na svom Instagram profilu fotografijom na kojoj se, uz druge lidere regiona, predstavnike EU i predsednika Ukrajine, nalazi i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

„Naš posao je da se borimo za Srbiju i njenu evropsku budućnost, ali da ne odustajemo od svog puta slobode, nezavisnosti i samostalnosti. Moj posao je da se borim za našu zemlju i naš narod, ponekad trnovitim i težim putem, kako bi naš narod išao lakšim putem“, poručio je Vučić.

Priznanje Kosova od strane Ukrajine bi za nas bilo veliki udarac

Vučić se ujedno pohvalio kratkim susretom sa predsednikom Ukrajine uoči početka večere, kao i razgovorom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Ujedno je najavio da će sutra razgovarati sa Zelenskim „u četiri oka“, navodeći da veruje da će imati dobar i otvoren razgovor, a između ostalog i o Kosovu.

„Želim da vas obavestima da ću sutra ujutru, na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sesti i razgovarati sa Volodimirom Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da bi za Srbiju bio veliki udarac ukoliko bi Ukrajina priznala Kosovo.

„Videli ste da su postojale izjave ljudi iz njihovog parlamenta i vladajuće partije i to šefa spoljnopolitičkog odbora – da se zalažu da oni priznaju Kosovo kao nezavisnu zemlju. To bi za nas bio veliki udarac, pokušaću da razgovaram sa gospodinom Zelenskim“, dodao je Vučić.

Vučić se neposredno pre početka neformalne večere koju organizuje grčki premijer, Kirijakos Micotakis, obratio medijima.

Kaže da je u Atini jer se bori za evropsku budućnost Srbije, ali je ujedno kazao da ne odustaje od nacionalnih interesa što će, ističe, u narednom periodu biti sve teže.

Vučić je rekao da je format sastanka u Atini „čudan“.

„Čudan neki format u Atini, ne razumem kako je pravljen, ali je to pitanje za domaćine. Pozvani smo – pet zemalja sa Zapadnog Balkana, a kako ko i kako na koji način, zbog njihovih bilateralnih odnosa. Negde neki iz čudnih razloga nisu dobili poziv, a pozvana je i Priština, iako Grčka ne priznaje zvanično Kosovo“, dodao je.

Vučić je ujedno najavio da će se grčki premijer sastati sa Kurtijem.

Uoči večere poručio je da će biti interesantno.

Sastanak sa Fon der Lajenovom dobar, ali nimalo lak, Lajčak uskoro u Beogradu

Predsednik se ranije danas u Atini sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Istakao je da je razgovor bio veoma dobar, ozbiljan, odgovoran, ali nimalo lak „iz različitih razloga“.

Potvrdio je da su razgovarali o „važnim političkim pitanjima, te ujedno dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je ujedno najavio da uskoro u Beogradu ponovo očekuje Miroslava Lajčaka.

Kurti traži punu primenu osnovnog sporazuma

Uoči neformalne večere, kosovski premijer se sastao sa premijerom Hrvatske, sa kojim je razgovarao, između ostalog, o situaciji u regionu.

Potom se sastao sa Ursulom fon der Lajen.

„Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji, planu rasta Evropske unije prema Zapadnom Balkanu“, poručio je Kurti.

Tema razgovora je bio dijalog Beograda i Prištine, a Kurti je, kaže, naglasio važnost pune i bezuslovne implementacije Osnovnog sporazuma.

O razgovorima sa Kurtijem i Vučićem oglasila se i Fon der Lajen.

„Razgovarala sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o potrebi konstruktivnog angažovanja za deeskalaciju situacije na Severu Kosova i napretku Srbije na putu ka EU. Bliža integracija između EU i Zapadnog Balkana je od vitalnog značaja, posebno pred ruskim ratom protiv Ukrajine“, navela je predsednica Evropske komisije.

Sa Kurtijem je takođe razgovarala o neophodnosti deeskalacije situacije na Severu, ali i o ponovnom uključivanju u dijalog uz posredovanje EU i primeni sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Pritšine.

„Od vitalnog je značaja srušiti barijere u regionu i približiti Zapadni Balkan EU“, navela je.

Pročitaj još:

Večera u Atini: Neviđeni pritisak, kako govori Vučić, ili sprovođenje sporazumaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.