Bajrami: Kosovo spremno da integriše Univerzitet u Kos. Mitrovici; sa Verbićem o obrazovanju Albanaca u "Preševskoj dolini" i priznavanju diploma

Kosovski ministar obrazovanja, nauke i tehnologije izrazio je juče na četvrtom ministarskom sastanku zemalja zapadnog Balkana, "spremnost" Kosova da integriše Univerzitet u Severnoj Mitrovici u "sistem visokog obrazovanja na Kosovu". Ovaj dvodnevni sastanak se održava dva dana u Vljori, u Albaniji, počevši od juče, a u okviru Platforme obrazovanja i obuke za zapadni Balkan koju organizuje Evropska komisija. Iako Ministarstvo obrazovanja Srbije nije zvanično saopštilo da će učestvovati na ovom sastanku, a nije bilo saopštenja nakon jučerašnjeg dana održavanja sastanka, iz kosovskog ministarstva obrazovanja je saopšteno i da je Bajrami imao neformalni sastanak sa ministrom obrazovanja Srbije, Srđanom Verbićem, sa kojim je razgovarao o obrazovanju Albanaca u "Preševskoj dolini" i "bilateralnom priznavanju diploma između dve zemlje". Srbija je deo ove platforme, ali se Kosovo i Srbija predstavljaju odvojeno.

12:00 – Ministarstvo obrazovanja Srbije: Verbić imao "odvojene bilateralne razgovore sa učesnicima konferencije"

U međuvremenu je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije na svojoj zvaničnoj Internet stranici potvrdilo da je ministar Verbić učestvovao na ovoj konferenciji. Međutim, to da učestvuje i Kosovo u saopštenju ovog ministarstva se ne pominje, a nema ni informacije da se Verbić na neformalnom sastanku sastao sa Bajramijem.  

"Tokom ministarske konferencije, ministar Verbić imao je i odvojene bilateralne razgovore sa učesnicima konferencije. Sa ministrom prosvete Crne Gore, Predragom Boškovićem, ministar Verbić razgovarao je o izazovima u visokom obrazovanju, modelima finansiranja, vezi tržišta rada i fakulteta. Tokom razgovora je dogovoreno da se održi novi sastanak u Podgorici, krajem jula," navodi se u saopštenju uz informacije o konferenciji. 

U saopštenju se dodaje da je tokom ministarskog sastanka, "Republika Albanija potpisala je Inicijativu za reformu obrazovanja u jugoistočnoj Evropi (ERI SEE)", te da su države članice ERI SEE su "potpisnice Memoranduma o razumevanju o ulozi i organizaciji ERI SEE – Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Srbija, kao i Radna grupa za podsticanje i unapređenje ljudskog kapitala i Regionalni savet za saradnju," ali i da "druge zemlje iz regiona aktivno učestvuju u radu ERI SEE."

U saopštenju se navodi i da će predstavnici Republike Srbije "prezentovati ostalim učesnicima sastanka napredak u reformi visokog obrazovanja u Republici Srbiji i učestvovati u planiranju narednih koraka."

"Takođe, Bajrami je istakao volju i spremnost Vlade da sprovede Briselski sporazum o bilateralnom priznavanju diploma između Kosova i Srbije, kao i spremnost Republike Kosovo da integriše Univerzitet u Severnoj Mitrovici u sistem visokog obrazovanja Kosova," navodi se u jučerašnjem saopštenju ovog kosovskog ministarstva o sastanku kosovske delegacije sa delegacijom Evropske komisije.

U drugom, takođe jučerašnjem saopštenju, ovo ministarstvo je saopštilo da je potpisan prvi sporazum o saradnji Kosova i Makedonije u oblasti obrazovanja, da se Bajrami sastao sa ministrom prosvete Crne Gore, Predragom Boškovićem, ali i da je imao neformalan sastanak i sa Srđanom Verbićem. Tema sastanka, međutim, prema saopštenju iz kosovskog ministarstva, nije bila integracija mitrovičkog univerziteta. 

"Ministar Bajrami je imao i neformalni sastanak sa ministrom prosvete Srbije, gospodinom Srđanom Verbićem, gde je razgovarao o obrazovanju Albanaca koji žive u Preševskoj dolini i procesu bilateralnog priznavanja diploma između dve zemlje," navodi se u saopštenju.


Kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici Evropske unije, Platforma je pokrenuta 2012. i to je "inicijativa EU za saradnju u obrazovanju sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Bivšom jugoslovenskom Republikom Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom i Srbijom.

Ispred Evropske unije generalni direktor obrazovanja i kulture predsedava godišnjim ministarskim sastancima koji identifikuje "zajedničke prioritete, raspravlja najnovije politike i reformske mere i odlučuje o temama za regionalnu saradnju sa pomoći EU".

Kako se, takođe, navodi na ovoj Internet stranici, platforma "podstiče regionalnu saradnju i komunikaciju, razmenu dobre prakse u regionu i EU i udruživanje resursa," a ona obezbeđuje i praćenje zajedničkih projekata, studija i događaja.


Pročitajte još: 

Priznavanje srpskih državnih diploma – "privremeno prelazna mera" za "potpunu integraciju" srpskog državnog univerziteta u kosovski sistem

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.