LDK takođe uputio ponudu LVV: „Na Samoopredeljenju je da odluči o koalicionom sporazumu“

Odluka o formiranju vlade je na LDK, poručuju iz Samoopredeljenja, sa druge strane, ovu odgovornost stranka Ise Mustafe prebacuje na Aljbina Kurtija. Dan nakon što je pokret Samoopredeljenje otkrio da su na poslednjem sastanku lidera stranaka pobednica na oktobarskim izborima uputili još jednu ponudu LDK, iz ove stranke poručuju da su i oni uradili isto, prenose kosovski mediji.

Aljbin Kurti je juče pred predsednicima lokalnih odbora svoje stranke poručio da je na poslednjem još jednom neuspelom sastanku sa liderom LDK, Isom Mustafom, predstavio novi predlog o formiranju vladeDetalje predloga nije konkretizovao, ali je napomenio da mu je Mustafa rekao da će „LDK okupiti svoje organe kako bi razmotrili ponudu LVV“.

Samo dan kasnije, Avdulah Hoti iz LDK, rekao je da je na tom istom sastanku ujedno Demokratski savez Kosova predstavio svoju ponudu, te da bi LVV trebalo da odluči da li će da je prihvati, kao i da je odgovornost za formiranje zajedničke vlade na ovoj stranci. Hoti takođe nije precizirao detalje ponude LDK, prenosi Gazeta Express.

„Naredni sastanak može da se održi ako partija koja je bila prva ponudi rešenje za sporazum. Mi smo zainteresovani za sastanak, ali samo za sastanak za sporazum, a ne samo da bi se sastali“, izjavio je Hoti.

U međuvremenu, nakon današnjeg sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini, Filipom Kosnetom, medijima se kratko obratio i predsednik ove stranke, Isa Mustafa, koji je ponovio navode svojih stranačkih kolega.

„Rešenje je na LVV. Oni su rešenje a ne mi“.

Medijima se potom ujedno obratio i potpredsednik LDK, Agim Veljiu. O novoj ponudi LVV nije hteo da govori jer se, kako je rekao, o tome još nisu izjasnili stranački organi LDK.

Međutim, saglasan je sa svojim stranačkim kolegama – „odgovornost za formiranje vlade je na Samoopredeljenju“.

„Čekamo rešenje od Samoopredeljenja koje je funkcionalno za obe strane. Njihova je odgovornost, naravno, da pronađu rešenje za ovu novostvorenu situaciju. Naglašavam da mi čekamo. Kurtijeve ponude nismo razmotrili u našim stranačkim organima, jer nismo razmatrali konkretne ponude, već smo razgovarali samo sa organima LDK o principima kojih bi trabalo da se držimo“, rekao je Veljiu.

I dok dve stranke pobednice na oktobarskim izborima na Kosovu prebacuju odgovornost jedni na druge, međunarodni zvaničnici ih sve češće pozivaju da što pre forimaju novu vladu.

Jedan od poslednjih poziva uputio je američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, koji se danas sastao sa predstavnicima LDK.

Kako su kosovski mediji danas javili, neposredno pre dolaska Kosneta, sedište ove stranke napustio je bivši šef verifikacione misije OEBS-a Vilijam Voker, inače počasni građanin Kosova. On je na Kosovo došao povodom godišnjice od kontroverznog slučaja Račak, potvrdili su nedavno predstavnici kosovskog MSP.

Za razliku od svojih stranačkih kolega koji čekaju odgovor Samoopredeljenja o formiranju vlade, kandidatkinja za premijerku ispred ove stranke, Vjosa Osmani, nešto je optimističnija.

Ona je, kako je danas saopštio novinarima poslanik LDK Hadži Avdulji (Haxhi Avdyli) posle sastanka sa Vokerom, govoreći o razvoju događaja u vezi sa formiranjem koalicije LDK i LVV, rekla da su razgovori „završeni“ i da će koalicija biti „uskoro formirana“, preneli su kosovski mediji.

I lider pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti, kako mediji javljaju, obavestio je danas predsednika Kosova Hašima Tačija da se „nalazi u konačnoj fazi postizanja sporazuma“ sa LDK.

Koalicioni pregovori LVV i LDK zapeli su najpre oko mesta predsednika, za koje je LDK tražio podršku LVV u Skupštini, što LVV nije želeo da obeća. Međutim, dodatno su se zakomplikovali kada je na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova, Kurti za predsedavajućeg Skupštine, umesto, kako se pretpostavljalo, poslanice LDK, Vjose Osmani, imenovao drugog čoveka svoje partije, Glauka Konjufcu. LDK je glasao za izbor Konjufce, ali u ovoj stranci nisu krili nezadovoljstvo ovim potezom Kurtija, budući da je tokom nedelja pregovora dogovoreno bilo da to mesto pripadne LDK.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.