Akademija „Podrži me“: Donacija od 50.000 evra uz želju da do Preobraženja dobiju novi dom

Akademija "Podrži me"
Foto: KoSSev

Humanitarna akademija „Podrži me“, treća po redu, za pomoć oboleloj deci i mladima sa poteškoćama u razvoju, održana je danas u do poslednjeg mesta ispunjenom Domu kulture “Trepča” u Zvečanu, prenosi Radio Kontakt plus.

Ivana Rakić, predsednica Udruženja roditelja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice, poželela je da se naredna akademija održi u njihovom novom domu, dnevnom Centru koji je u izgradnji.

Posebno se zahvalila humanim ljudima dobrog srca sa prostora Republike Srpske, KiM, Srbije i dijaspore na donacijama i pomoći u izgradnji dnevnog Centra.

„Hvala vam što ste došli u ovolikom broju da nas podržite i to je dokaz da nismo sami u ovoj borbi. Otkad ovo udruženje postoji, mislim da smo skrenuli pažnju na sebe, da smo za nepune tri godine dosta uradili, ali tu sigurno nećemo stati. Jako je teško biti roditelj deteta sa poteškoćama u razvoju, to je borba koja nema kraja, neprestana briga. Ja vas uverevam da ću se kao majka i predsednica ovog divnog udruženja, zajedno sa svojim saradnicima boriti, zalagati i traži način da olakšamo život našoj deci. Nadam se da ćemo vas sledeće godine dočekati u našoj velikoj kući,“ – kazala je Rakić.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan – Ivan Todosijević, doneo je odluku o uplati 100 hiljada dinara kako bi se pomoglo u daljim radovima na izgradnji ovog preko potrebnog objekta u Mitrovici.

Adrijana Hodžić, odlazeća ministarka samouprave i lokalne administracije u kosovskoj Vladi, kaže da će se otvaranjem dnevnog Centra “Podrži me – 9. Januar” pružiti nove mogućnosti za taj osetljivi deo populacije.

„Svi smo se okupili oko inicijative koja je od izuzetnog značaja za naš najugroženiji deo populacije. Radujem se i očekujem da dnevni Centar za decu sa posebnim potrebama što pre zaživi, jer će tako našoj deci njihovim roditeljima, bez obzira na etničku i nacionalnu pripadnost, biće omogućeno da normalno funkcionišu u našem društvu. Verujem da će se kroz ovaj Centar otvarati bolje i veće mogućnosti za decu i njihovo uključivanje u svakodnevni život naše zajednice.“

Osim što je i novčano pomogao, Srđan Vulović, gradonačelnik Zubinog Potoka, pre nekoliko meseci dodelio je i kancelarije na korišćenje ovom Udruženju u okviru zgrade opštine.

Vulović je kazao, da je kroz rad sa decom i zaposlenima u Udruženju postao bolji čovek.

„Postoje trenuci u životu koji nas odrede na jednu ili na drugu stranu. Prošle godine sam u ovoj sali, prvi put bio na priredbi koju su ova divna dečica priredila. Bio sam tužan, razočaran, slomljen, da bih na kraju odavde izašao kao srećan čovek. Srećan zato što sam bio u prilici da vidim koliko ova deca daju sebe, koliko se trude da budu kao i mi svi ostali. Od tog momenta, ja mogu da kažem da sam sigurno bar malo bolji čovek. Nisam ni znao do tog dana, da u Zubinom Potoku imamo više od 20 dece sa poteškoćama u razvoju. Želim da pohvalim rad celog Udruženja. Toliko daju sebe, toliko su nesebični, da me je ponekad sramota.“

Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, preneo je pozdrave srpskog člana predsedništva BiH, Milorada Dodika, koji je obećao donaciju od 100 hiljada konvertibilnih maraka (50 hiljada evra) dnevnom Centru.

„Akademije prave samo oni koji se imaju čime pohvaliti. Udruženje roditelja ‘Podrži me’, za nepune tri godine napravilo je mnogo, kao da je institucija. Okupilo je 144 problema, muke i skrenulo na sebe pažnju i očekuje da bude rame uz rame sa nama svima. Moram posebno da pozdravim čoveka koji gradi dnevni Centar, koji je izvođač radova, Radoš Petrović, koji nam je sa oko 43.000 evra pomogao time što nije hteo da naplati svoje usluge. Republika Srpska je sprovela u proteklog godini puno humanitarnih akcija. Učestvovale su 94 osnovne i srednje škole, 41.000 učenika,nastavnika i profesora pomoglo je koliko je moglo i dali svoj doprinos.Kada sam bio na božićnom prijemu u Sarajevu kod srpskog člana predsedništva BiH, gospodina Dodika, rekao mi je da će od njega Centar dobiti 100 hiljada konvertabilnih maraka (50 hiljada evra). Nadamo se da ćemo do Preobraženja biti u toj novoj zgradi, koju ćemo pokloniti ovog divnoj deci i Udruženju.“

Zahvalnice i plakete dobili su zaslužni pojedinci, institucije, predužeća i mediji koji godinama unazad podržavaju rad Udruženja.

Organizator događaja je Udruženje roditelja dece sa smetanjama u razvoju „Podrži me“, uz podršku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Radio Kontakt plus

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.