U sedištu LDK prvo Voker, pa posle Kosnet: Uskoro vlada?

FOTO: Američki ambasador Filip Kosnet dolazi u sedište LDK/ Koha
FOTO: Američki ambasador Filip Kosnet dolazi u sedište LDK/ Koha

Vest je ažurirana

U prostorijama LDK u Prištini upravo je završen sastanak američkog ambasadora Filipa Kosneta sa rukovodstvom ove stranke, a kako kosovski mediji javljaju, neposredno pre dolaska Kosneta, sedište ove stranke napustio je bivši šef verifikacione misije OEBS-a Vilijam Voker, inače počasni građanin Kosova.

U kosovskim medijima za sada nema detalja o sastanku sa Kosnetom. Prethodno je najavljeno da će rukovodstvo LDK američkog ambasadora upoznati sa najnovijom situacijom u vezi sa sada već tromesečnim naporima da se posle vanrednih izbora formira kosovska vlada.

U međuvremenu, nakon današnjeg sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini, iz LDK je saopšteno da je američki ambasador pozvao LVV i LDK da što pre formiraju vladu.

Medijima se ujedno kratko obratio i predsednik LDK, Isa Mustafa, koji je saopštio da je odgovornost za formiranje zajedničke vlade na Samoopredeljenju. O tome više čitaje ovde.

Osmani Vokeru rekla: Uskoro koalicija

Što se Vokera tiče, njegov dolazak najavljen je pred obeležavanje 21. godišnjice Račka, slučaja koji je ovaj američki diplomata javnosti obznanio u zimu 1999, nakon čega su usledile istrage, a potom i bombardovanje tadašnje SRJ.

Međutim, poslanik LDK Hadži Avdulji (Haxhi Avdyli) novinarima je posle sastanka sa Vokerom u sedištu LDK rekao da su kao temu na ovom sastanku imali upravo razvoj događaja u vezi sa formiranjem koalicije LDK i LVV, te da je Vjosa Osmani Vokeru rekla da su razgovori „završeni“ i da će koalicija biti „uskoro formirana“.

I lider pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti, kako mediji javljaju, obavestio je predsednika Kosova Hašima Tačija da se „nalazi u konačnoj fazi postizanja sporazuma“ sa LDK.

Od konstituisanja kosovske skupštine, 26. decembra, Kurti nije postupio po čak četiri poziva kosovskog predsednika Hašima Tačija da imenuje kandidata za mandatara buduće kosovske vlade, čime bi se otpočeo proces formiranja nove vlade Kosova.

Kurti je lideru LDK Isi Mustafi u međuvremenu uručio novi predlog o koaliciji za stvaranje nove vlade, ali nije konkretizovao detalje samog predloga.

Koalicioni pregovori LVV i LDK zapeli su najpre oko mesta predsednika, za koje je LDK tražio podršku LVV u Skupštini, što LVV nije želeo da obeća. Međutim, dodatno su se zakomplikovali kada je na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova, Kurti za predsedavajućeg Skupštine, umesto, kako se pretpostavljalo, poslanice LDK, Vjose Osmani, imenovao drugog čoveka svoje partije, Glauka Konjufcu. LDK je glasao za izbor Konjufce, ali u ovoj stranci nisu krili nezadovoljstvo ovim potezom Kurtija, budući da je tokom nedelja pregovora dogovoreno bilo da to mesto pripadne LDK.

Poslanik LDK Hadži Avdulj je novinarima danas u Prištini ipak rekao da „ne veruje da je izbor predsednika parlamenta sada problem“.

Voker na Kosovu kao „kod svoje kuće“

Dolazak Vilijema Vokera na Kosovo, kao i proteklih godina, vezivao se za obeležavanje Račka.

„Račak“ je tokom 2019. aktuelizovan na političkoj sceni nakon što je poslanik u sedmom sazivu kosovske skupštine i član Srpske liste, Ivan Todosijević, događaj iz 1999 okarakterisao „izmišljenim“, da bi potom bio smenjen i pokrenuto suđenje. Osuđen je na dve godine zatvora, u čiju zaštitu su stali Srpska lista i srpski državni vrh. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je Voker „falsifikovao“ Račak, a Vokera nedavno opisao kao „belosvetskog prevaranta, lopužu, hohštaplera i prevaranta“ .

Zbog ove izjave usledila je osuda prištinskih zvaničnika i krivična prijava protiv Vučića od strane nekadašnjeg advokata porodica žrtava u slučaju Račak, Toma Gašija.

U reakciji koja je potom usledila, sam Voker je poručio da ovo nije prvi put u poslednjih dvadeset godina „da me zvaničnici u Beogradu nazivaju različitim imenima i izmišljaju šta se dogodilo u Račku.“

„Sa velikim zadovoljstvom pozdravljam na Kosovu velikog prijatelja Kosova i mog ličnog prijatelja, ambasadora Vilijama Vokera. On ostaje živi heroj Kosova koji je svetu pokazao stravična zverstva Miloševićevog režima“, najavio je Vokerov dolazak odlazeći ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli.

„Njegov principijelan i pravedan rad je zabrinutost za Srbiju i danas. Voker je, mnogo pomogao Kosovu posle 1999.“, rekao je Pacoli, i dodaje da mu je bila čast da sa njim radi na „nezavisnosti i priznavanju Kosova na međunarodnom planu i posle nezavisnosti“.

Na kosovu ste uvek kod kuće ambasadore Vilijame Vokeru

„Prijatelje poput njega na Kosovu uvek bi trebalo poštovati i slušati. Ambasador Vilijam Voker želi najbolje za nas“, dodao je Pacoli.

Savetnik odlazećeg ministra, Jetljir Ziberaj, takođe je najavio Vokerov dolazak, poručivši da se Voker vraća na Kosovo svake godine kako bi „poštovao žrtve Račka i pokazao Srbiji i srpskom predsedniku njihove zločine“.

„Masakr u Račku izvršile su bezbednosne snage iz Beograda i ko god da je odgovoran za taj masakr mora biti izveden pred lice pravde… Žao mi je što se gospodin Vučić ne slaže i misli drugačije“.

Vilijam Voker (84), bivši šef verifikacione misije OEBS-a za Kosovo, počasni je građanin Kosova i dobitnik više priznanja i nagrada na Kosovu. Za kosovske Albance jedan je od najpopularnijih međunarodnih zvaničnika uz bivšeg američkog predsednika, Bila Klintona, takođe bivšu državnu sekretarku, Medlin Olbrajt i pokojnog Ričarda Holbruka. Nasuprot tome za Srbe je jedan od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika.

Njegovo ime se na Balkanu pre svega povezuje sa slučajem „Račak“ -„oružanim sukobom između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca“ tokom akcije policije u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999 – kako i danas tvrde srpski izvori, odnosno „masakrom nedužnih civila“, kako je tada naveo Voker, što međunarodni zvaničnici ponavljaju do danas. Upravo je ovaj Vokerov navod nagovestio i poslužio kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.