Samoopredeljenje uputilo novi predlog; LDK se „konsultuje“

Tri dana nakon još jednog neuspelog sastanka sa liderom LDK, Isom Mustafom, lider Samoopredeljenja (LVV), Aljbin Kurti, konačno je otkrio šta se na tom sastanku dogodilo. Predsednicima lokalnih odbora svoje stranke juče je saopštio da je Mustafi uručio novi predlog o koaliciji za stvaranje nove vlade, ali i nije konkretizovao detalje samog predloga.

U obraćanju predsednicima lokalnih odbora pokreta „Samoopredeljenje“, Kurti je na jučerašnjem sastanku ocenio da je nastupio „istorijski i odlučujući trenutak“ koji će odrediti „koju će Republiku i kakvu će budućnost graditi ne samo za sebe već i za njihovu decu i generacije koje dolaze“, prenosi Beta.

Kurti je dodao da su na sastanku održanom u sredu, obe strane iznele svoje predloge, a da je u četvrtak dostavio novi predlog za koji je LDK zatražio vreme kako bi u stranačkim organima bile obavljene konsultacije.

Iako nije konkretnije govorio o sadržaju novog predloga, kao i onome što je na stolu, govorio je o onome što se ne može dogoditi.

„Nećemo se vratiti kroz vreme i pretvarati se da se ništa nije dogodilo. Stvari su se desile, naši sastanci i napori su se desili, naše ponude su se dogodile, ustavni rokovi su se dogodili, održana je konstitutivna sednica skupštine. Dakle, ne možemo se pretvarati da se ovi događaji i rokovi nisu dogodili i da nisu svi to videli. Sada se moramo fokusirati na sadašnjost i na ono što se može dogoditi, na čemu radimo“.

Pored toga „sve što je do sada urađeno u okviru političkih postupaka, ne može da se vrati na prethodno stanje“, poručio je, imajući u vidu izbor Glauka Konjufce za predsednika kosovskog parlamenta i zahtev LDK da dobije tu funkciju.

Kurti ponavlja: „Sastanci nisu vesti, već je sporazum“

Komentarišući primedbe Asocijacije novinara Kosova o „nedostatku“ informacija o sadržaju sastanaka sa liderom LDK, Isom Mustafom, Kurti je ponovio svoju tvrdnju da ‘sastanci nisu vest i da je vest postizanje sporazuma’. Pored toga, čak je ocenio da su lideri pobedničkih stranaka na nedavno održanim izborima bili „otvoreni za javnost“ te da su mediji bili informisani o sastancima.

„Bili smo otvoreni za javnost kao nikada do sada. Pregovarali smo o koaliciji na javnim mestima kao što su stranačke kancelarije i najviša institucija, kosovski parlament. Mediji, a preko njih i građani, znaju kada idemo na sastanak, gde se održava i kada odlazimo sa sastanka. Ono što nismo mogli da ponudimo je tok koalicionih pregovora, jer bi to bilo kontraproduktivno“, kazao je Kurti, prenosi Beta.

Rekao je i da je dva puta bio „direktno izložen opasnosti“, i to 26. decembra kada je predložio Konjufcu za predsednika parlamenta bez prethodnog dogovora sa LDK, a drugi put 6. januara kada je takođe bez dogovora sa LDK, razgovarao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem o mandataru za sastav Vlade Kosova.

U svakom slučaju, kaže da je dogovor o koaliciji blizu i „ako se još malo približimo, sklopićemo dogovor“.

„Imamo volju i interesovanje, ali ne mogu dati garanciju, jer to ne zavisi samo od mene. Spreman sam da se sastajem svaki dan, čak da se zaključamo i razgovaramo dok ne postignemo dogovor, ali to ne mogu reći i za drugu stranu“, kazao je Kurti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.