Lazić: Samostalno formiranje ZSO bez ikakvog efekta na život Srba na KiM-u, problem školstva je opšti nerad i javašluk

Ne vidim realnu mogućnost Predsednika Republike Srbije da može Srbima na KiM-u da pomogne, ako dođe do bilo kakvih nemira. Ako se desi takav scenario, onda ćemo mi biti žrtve svega toga. Nemoguće je samostalno formiranje Zajednice srpskih opština. Priština je neće priznati – kaže potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma, dugogodišnji prosvetni radnik, Živorad Lazić. Gostujući u emisiji "Slobodno srpski" Budimira Ničića, govorio je i o školstvu na KiM-u, kao i drugim aktuelnim temama.

Kako će se odluka sprovesti ako niste u izvršnoj vlasti? 

"Ako znamo da bi ta Zajednica opština sa srpskom većinom trebalo da radi po zakonima Kosova, kako će to naše opštine samostalno da urade, ko će to da verifikuje, kako će uopšte uspeti da funkcionišu? Da li je to moguće? Za mene, kao diplomiranog pravnika, to je nemoguće. Ne samo što neće da je priznaju (Priština), nego što to neće imati nikakvog efekta na položaj srpskog naroda na prostoru KiM-a. Ako ste izašli iz izvršne vlasti i ostali u zakonodavnoj, donosite neku vrstu odluke – kako će se ona sprovesti, ako znamo da institucije Kosova još uvek ne žele da formiraju ZSO?" – kazao je Lazić, komentarišući najave o samostalnom formiranju ZSO-a od 20. aprila od strane predstavnika Srpske liste, ukoliko to ne učini Priština.

Smatra i da kosovske vlasti, kao i referendum o integraciji u kosovske institucije koji je održan na Severu 2012. godine – "neće ni ovo ozbiljno shvatiti".

"Neće moći da se formira, u bilo kojem aspektu da se deluje, tu je neophodno angažovanje više institucija," ističe i navodi primer angažovanja policije.

"Kako će da angažuju policiju ako ministar to ne dozvoli?" – upitao je Lazić.

Hapšenje Đurića – poniženje za Srbe

Osvrnuo se i na prošlonedeljno hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, za koje tvrdi da se dogodilo "u režiji međunarodne zajednice":

"Režija je bila iz krugova međunarodne zajednice, samo su akteri bili domaći, sa albanske i sa srpske strane. Mislim da je to prethodnica nekih budućih dešavanja i tenzija. U ovom trenutku ne znam šta bi to moglo da bude, ali očigledno da neće biti ništa dobro kada su u pitanju srpski i albanski narod."

O izlasku Srpske liste iz Vlade Kosova: Za Srbe nebitno 

"Dosadašnje učešće Srpske liste po pitanju zaštite srpskog naroda i prostora Kosova i Metohije nije dalo rezultate. Prema tome, da li su oni u Vladi ili nisu, za Srbe je nebitno."

Svoje sumnje temelji na tome što se još zvanično ne zna ko je naredio akciju policije, pri čemu je došlo do prekomerne upotrebe sile policije, a "sa određenom porukom".

"U tome vidim jednu vrstu poniženja nas Srba sa prostora Kosova i Metohije, ili možda i upozorenje – ako su to mogli da rade Marku Đuriću, da ga onako brutalno provode kroz centar Prištine, da biju ministre, poslanike – šta onda nama Srbima na Kosovu može da se desi?"

Hapšenjem Marka Đurića upućuje se vrlo loša poruka – ističe.

Na pitanje novinara kako će srpski predsednik da zaštiti Srbe na KiM-u, kako je to u javnosti u više navrata govorio, Lazić kaže:

"Predsednik Vučić je verovatno to rekao iz nekog razloga, ali ja ne vidim realnu mogućnost Predsednika Republike Srbije da može nama Srbima da pomogne, ako dođe do bilo kakvih nemira. Ako se desi takav scenario, onda ćemo mi, prosto rečeno – biti žrtve svega toga."

O školstvu na KiM-u: Problema previše

Škola kupila zlatan nakit u vrednosti od preko 200.000 dinara 

Lazić je pre deset godina kratko bio Republički prosvetni inspektor zadužen za kosovski okrug, a sa "najkraćim mandatom u istoriji". Objasnio je zašto je to bilo tako, navodeći da je smenjen:

"Mogu da vam pokažem jedan račun, koji sam našao u jednoj školi. To je škola gde je kupljen zlatni nakit u iznosu od 238.000 dinara i citirao bih deo pesme Sloboda, prijatelja Dragana Ničića Cinoberskog – 'kosovski bašibozuci i beogradske kantardžije'."

"Ovaj račun koji sam ja našao u jednoj školi, po sistemu slobodnog uzorka, u stvari govori da je ovo deo novca koji je možda završio u Beogradu. I kada sam ja ovo ispostavio svom šefu – načelniku za inspekcijski nadzor – praktično momentalno, po isteku šest meseci na koliko sam primljen – došlo je do prestanka mog radnog odnosa. Očigledno da je ovaj račun bio presudan u mom poslu," dodao je dalje, navodeći da se radi o "jednoj školi u Štrpcu". 

Kako je Lazić trideset godina u prosveti kao profesor, osvrnuo se i na stanje školstva na KiM-u.

Uličari nam vode škole, opšti nerad i javašluk

Na pitanje novinara Budimira Ničića koji su najveći problemi u srednjim i osnovnim školama na Kosovu, Lazić kaže:

"Problema u školstvu je previše. Najveći problem u školama je opštini nerad i javašluk."

To je, ističe, preneo i Predsedniku Srbije, kao i, kako je rekao – da "nam uličari vode škole".

"To sam normalno preneo predsedniku Vučiću i preneo sam mu činjenicu da nam negde oko 20-30, možda i 40 odsto učenika završe školu apsolutno nepismeni," kaže:

"Da li je moguće da profesor, koji godinu dana prima platu, ne ispredaje jednu jedinu lekciju? Da li je vama to normalno? Svakako da nije. To se u našim školama na žalost dešava. I šta onda oni rade? Podele deci ocene, u principu visoke, na taj način su deca trenutno zadovoljna, totalno nepismena. Činimo katastrofalnu situaciji deci, jer ta deca više nisu sposobna za bilo kakvo dalje školovanje".

Koliko je to rašireno?

"To je prosto postala epidemija," kazao je Lazić, navodeći primer kolege koji navodno "postrojava decu" ukoliko zakasne na čas.

Dodatan problem je to što je, ističe dalje – na prostoru KiM-a više hiljada prosvetnih radnika i samo jedan prosvetni savetnik koji bi trebalo da vrši nadzor u školama.

Najveći problem kadrovi, nepotizam i partijsko zapošljavanje 

"Najveći problem su kadrovi. Ti kadrovi nisu edukovani za rad u školama, te kadrove nema ko da uputi u posao koji bi trebalo da rade," navodi dalje.

Odgovarajući na pitanje kako su se onda ti kadrovi zaposlili, kaže:

"Prisutni su nepotizam, partijsko zapošljavanje. Sve ono što u normalnim državama ne postoji, e ovde kod nas, nažalost, postoji."

Kaže da postoje primeri da "predaju srednjoškolci, studenti, ljudi koji ne bi smeli da uđu u školu":

"Ima primera da se radi o ljudima koji su se školovali za neku drugu profesiju."

Ipak, postoje, kaže, i pozitivni primeri:

"Postoje deca koja žele i hoće nešto da znaju, koja se trude, ustaju u pet ujutru da bi došli do škole. Deca koja svojim radom zaslužuju moje poštovanje kao dugogodišnjeg prosvetnog radnika."

Ima, dodaje, i pojedinaca u prosveti koji su "jako savesni":

"Ali, nažalost, većina je ona negativna grupa koja negativno utiče na decu."

"Očigledno da su Beograd i ministarstvo prosvete nezainteresovani. Možete da se žalite, a ministarstvo nije čak udostojilo roditelje odgovora," kaže Lazić.

"Škola utiče na ostanak, ali i na odlazak naroda," zaključuje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.