U Prištini uhapšeno pet osoba za terorizam, grupa radikalnih islamista

Ilustracija kosovska policija
Foto: KoSSev, Ilustracija

Pet osoba uhapšeno je danas u Prištini za terorizam. Iako institucije ne daju više detalja, Kallxo otkriva da se radi o grupi od pet Albanaca radikalnih islamista od kojih je dvoje već hapšeno ranije. Međutim, nije još uvek jasno da li se radi o ISIS-u.

Kako su u zajedničkom saopštenju saopštili Policija Kosova i Specijalno tužilaštvo Kosova, nakon višemesečne istrage, koja je uključivala i mere tajnog praćenja Uprave za borbu protiv terorizma, ista jedinica je izvršila hapšenje.

Zaplenjeni su eksploziv, bespilotne letelice i protivtenkovsko oružje.

Navodi se da postoji osnovana sumnja da su ista lica počinila krivična dela „Priprema terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, „Izvršenje krivičnog dela terorista“, „Uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, razmena, posredovanje ili neovlašćena prodaja oružja ili eksploziva“,“Neovlašćeno držanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

Drugi detalji za sada nisu poznati sa zvaničnih adresa, ali kosovski mediji već otkrivaju detalje. Tako Kallxo otkriva da se radi o grupi od pet Albanaca radikalnih islamista od kojih je dvoje već hapšeno ranije. Međutim, nije još uvek jasno da li se radi o ISIS-u.

Oni su, kako isti portal ističe planirali terorističke napade na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.