Lajčak otkrio da se sa Bisljimijem dogovorio o narednim koracima, ali ne i koji su

Lajčak Bisljimi
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Vest je ažurirana

„Dogovorili smo se o narednim koracima“, poručio je večeras izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, nakon sastanka sa šefom prištinskog pregovaračkog tima, Besnikom Bisljimijem.

Specijalni izaslanik Evropske unije boravi danas i sutra na Kosovu, dok ujedno planira posetu Beogradu, potvdili su danas iz Evropske unije za KoSSev.

Navode da se njegov dolazak odvija u sklopu napora EU da se „pokrene proces“.

Iako su mediji o novoj poseti Lajčaka izveštavaju još od prepodnevnih sati uz navode da će se sastati i sa kosovskim premijerom, do toga, danas, međutim, nije došlo.

Lajčak se večeras sastao sa Kurtijevim zamenikom i šefom pregovaračkog tima Prištine, Besnikom Bisljimijem.

Podsetivši na nedavne susrete u Briselu, Lajčak je nakon sastanka ukazao na potrebu pune implementacije sporazuma o putu normalizacije odnosa bez odlaganja i preduslova.

„Dogovorili smo se i o narednim koracima“, kratko je poručio Lajčak u objavi na Tviteru bez objašnjenja o kojim koracima je reč.

Potom se oglasio i Bisljimi, navodeći da je sa Lajčakom imao radnu večeru, kao i da su razgovarali o „svim aspektima koji se odnose na punu implementaciju Briselskog Osnovnog Sporazuma i Ohridskog Implementacionog Aneksa“.

Kosovo je posvećeno punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i uzajamnom priznavanju, podcrtao je Bisljimi. On, međutim, nije pominjao „dogovor o koracima“.

Lajčaka sutra očekuje sastanak sa predstavnicima opozicije, odnosno liderima PDK, LDK i AAK.

Izaslanik boravi u poseti Prištini i Beogradu, iako je još prošle nedelje, a nakon odvojenih susreta Kurtija i Vučića sa predstavnicima EU, saopštio da će ubrzo sazvati novi susret u Briselu na nivou glavnih pregovarača.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, međutim, kazao je danas Tanjugu da je Priština odbila poziv za sastanak koji je, kako je rekao, trebalo da se održi 7. novembra, a dok ga je Beograd prihvatio.

„Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi su taj poziv jednostavno odbili. Zbog toga smo 3. novembra od strane EU obavešteni da je sutrašnji sastanak u Briselu, jednostavno otkazan“, kazao je Petković uz optužbe na račun Prištine da je dijalog, normalizacija i deeskalacija situacije ne zanimaju.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno su se prošlog meseca sastali sa evropskim i američkim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine – Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom, kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Sastanku je prethodila poseta „velike petorke“ Beogradu i Prištini, koja je Kurtiju i Vučiću predstavili novi, kako su naveli, „moderni i balansirani evropski predlog“ o statutu Zajednice srpskih opština.

Vučić i Kurti nisu bili spremni da se dogovore oko novog evropskog predloga za Zajednicu opština sa srpskom većinom bez uzajamnog uslovljavanja – saopštio je pet dana kasnije, odnosno nakon sastanaka u Briselu visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

Sa druge strane, kosovski premijer i predsednik Srbije u svojim izjavama ostali su na sličnim pozicijama kao i prethodnih meseci.

Srbija želi da se primene svi sporazumi, uključujući i Osnovni sporazum iz februara ove godine, kao i Ohridski, uz dva uslova – da nema de fakto ili de jure priznanja Kosova i članstvo u UN, saopštio je Vučić.

Kurti je još jednom, zahtevao potpis Osnovnog sporazuma i Ohridskog, uz optužbu da je to Vučić odbio, da se sporazumi sprovedu u celini, momentalno i bez uslovljavanja.

Sa druge strane, francuski predsednik, nemački kancelar i italijanska premijerka pozvali su nakon ovog sastanka u zajedničkom saopštenju – Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a Srbiju da isporuči de fakto priznanje.

Sa istim navodima izašla je krajem oktobra i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom svoje posete Beogradu i Prištini.

Lajčak u PR – večeras sa Bisljimijem, sutra sa opozicijom, planira da uskoro poseti BG


Više o najnovijim dešavanjima u sklopu dijaloga čitajte na našim tematskim stranicama: Briselski proces i Evropski predlog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.